Нанков: Отговорност за материалите за саниране носи производителят

Нанков: Отговорност за материалите за саниране носи производителят
Източник: БГНЕС

Отговорност за достоверността на декларираните характеристики на топло-изолационните материали за санирането носи производителят на продукта, който го пуска на пазара. Това каза министърът на регионалното развитие благоустройството Николай Нанков по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Никола Тишев във връзка с констатации за вложени топло-изолационни материали, неотговарящи на изискване по закон, при саниране на блок по Програмата за енергийна ефективност.

Нанков поясни, че отговорност за това не носи изпълнителят на строително-монтажните дейности, предаде "Фокус". Във връзка със сигнали, получени от Българската асоциация за изолации в строителството, за това, че има вероятност топлоизолационният продукт, произвеждан от два румънски производители, да е некачествен, компетентният орган - Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор е провела изпитвания в лаборатория в Италия и в Стара Загора.

Министърът заяви, че резултатите от Стара Загора показват, че топло-изолационните продукти на единият от румънските производители не отговарят на някои от характеристиките.

„Във връзка с констатираните нарушения, Главна дирекция „Надзор на пазара“, е уведомила нотифициращият орган и Надзора на пазара в Румъния, както и ЕК за продуктите, които не отговарят на декларираните си характеристики“, каза министърът на регионалното развитие.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.