На първо четене: Ограничават безразборното застрояване в София


На първо четене: Ограничават безразборното застрояване в София
Снимка: БГНЕС

4698

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за устройство и застрояване на София, уреждащи строителството на небостъргачи в столицата.

Решението беше взето със 109 гласа "за", 2 "против" и 11 "въздържал се". Така новите текстове, внесени от ГЕРБ минаха безпроблемно.

Припомняме, че в законопроекта управляващите са посочени зони, където би било възможно да се строят небостъргачи - районите край бул. "Цариградско шосе" след 7-ми километър (около и след "Интер експо център") и на Околовръстното шосе в при квартал "Люлин" и бул. "Царица Йоана". Основните мотиви за избирането тези район бяха добрата транспортна обезпеченост с големи булеварди, метростанция и железопътна инфраструктура. В първоначалния вариант на текстовете присъстваше и района на Централна гара, но след това отпадна, заради въздушните коридори за самолети, които минават над гарата.

По време на дебатите депутатът от БСП Христо Проданов попита вносителите дали с този закон ще се спре строителството на небостъргача в кв. "Стрелбище" и застрояването на зелените площи в кварталите.

Отговори му Александър Ненков, който припомни, че общият устройствен план на София не е приеман от ГЕРБ.

"Какво ли ще стане, ако чакаме следващия устройствен план, който ще влезе в сила след около 5-6 години. При положение, че имаме такъв инвестиционен интерес - ще е дошла следващата строителна криза и ще сме закъснели", отговори си той. 

"Колкото по-бързо се приеме закона, толкова по-бързо ще спрем такива проблеми", добави Ненков.

"Искам да отправя апел между първо и второ четене да подкрепите нашите предложения, за да направим някакъв поносим закон и да спрем безобразията в София. Идеалното решение е приемането на нов Общ устройствен план", каза Проданов, който отново взе думата.

След него се изказа Искрен Веселинов от "Обединени патриоти", който беше категоричен, че проблемът с високото строителство трябва да се реши в цялата страна, не само в столицата. "Решението за обособяване на специални зони е добра идея, която би следвало да има по-общ обхват", каза той.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички