КПКОНПИ и прокуратурата продължават да мълчат за "Апартаментгейт"


КПКОНПИ и прокуратурата продължават да мълчат за "Апартаментгейт"
Снимка: БГНЕС

4961

Изминаха над 40 дни от началото на скандала "Апартаментгейт", но все още Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и прокуратурата не са обявили никакви резултати от проверките за случилото се, пише в. "Сега".

Държавното обвинение и КПКОНПИ почнаха да проверяват в края на март зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който заменил два апартамента и доплатил 100 хил. лв., за да придобие луксозно жилище с частен асансьор в сграда на ул. "Латинка". Това стана след сигнал на Гражданско движение "Боец". Бившият правосъден министър Цецка Цачева е обект на проверка заради апартамента, който е закупила от строителната фирма "Артекс", както и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов и бившият зам.-спортен министър Ваня Колева, която е кумичка на Цветанов. Все още няма резултат и по проверките на прокуратурата срещу сина на ръководителя на Националната следствена служба Борислав Сарафов, председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, за когото се оказа, че не е декларирал тераса от 186 кв.м, и председателя на ВКС Лозан Панов заради апартамента на съпругата му Елисавета.

Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова се оказа в отпуск и затова не знаела какво се случва, но "би следвало другата седмица да може да кажем нещо, така е планирано". Пресаташето на КПКОНПИ Боряна Йотова пък лаконично отговори, че "в момента, в който има резултати, те ще бъдат обявени". Веднага след това тя уточни, че това се отнася за проверките, за които е сезирана със сигнали КПКОНПИ, а не по тези, по които държавното обвинение е поръчало на комисията да извърши съответните действия. Тя смята, че в. "Сега" има двоен аршин спрямо институциите, защото пропуска да попита прокуратурата например за проверката срещу финансовия министър Владислав Горанов. "Когато проверките са от КПКОНПИ, звъните всеки ден и пишете как още не са приключили, а когато са на друга институция, пропускате да ги попитате! От прокуратурата бяха казали, че ще приключат (бел. ред. - проверката на Горанов) на 8 март, днес сме 7 май !", каза Йотова.

От официалните отговори на двете институции не става ясно защо им е нужно толкова много време да установят несъответствие между доходите и имуществото на проверяваните лица и дали има конфликт на интереси при някои от тях, още повече че в проверките е впрегната и НАП. След като толкова време не стигна на държавния апарат да разнищи аферата с апартаментите, може да очакваме, че последната разпоредена към момента проверка от края на април срещу вицепремиера Красимир Каракачанов за недекларирани тераси няма да приключи преди изборите за Европейския парламент на 26 май. Остава и въпросът как на КПКОНПИ ѝ стига времето да провери стотици имуществени декларации на хора от властта, ако действа с подобни темпове.

Но докато резултатите от някои проверки се бавят, то други изобщо не са започвали. Такъв е случаят със зам.-шефа на антикорупционната комисия Антон Славчев, срещу когото има подаден сигнал преди близо месец заради имуществото му. Прокуратурата обаче упорито не информира да е започнала или да е наредила проверка. Въпреки че Румяна Арнаудова обеща преди дни пред журналисти, че той ще бъде проверен, това все още не е станало факт. На този фон изненада бързината, с която държавното обвинение приключи проверката срещу бившия зам.-икономически министър Александър Манолев - заради подозренията, че е използвал евросредства през поставено лице, за да си направи къща за гости, но само за себе си. Само седмица беше достатъчна на прокуратурата да открие доказателства за престъпление и дори да привлече Манолев като обвиняем.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички