Имотите в Боровец по-скъпи от тези в Банско, британци масово купуват къщи в ски курортите ни


Имотите в Боровец по-скъпи от тези в Банско, британци масово купуват къщи в ски курортите ни
Снимка: iStock/Guliver

5914

Общото подобряващо се състояние на пазара на имоти вече се забелязва ясно и във ваканционния сегмент.

"Съживяването на тези пазари към момента e основно изразено в повишение на броя продажби, увеличение на дела на българските купувачи, които вече съставляват 50% от купувачите в ски курортите и привличане на микс от купувачи от различни страни по света", коментира пазарните тенденции Полина Стойкова, изпълнителен директор нa BULGARIAN PROPERTIES.

Другата важна тенденция е, че ваканционните имоти започват да привличат все по-широк кръг от купувачи от целия свят. Все по-трудно може се дефинира каква е националността на преобладаващите чуждестранни купувачи, тъй като картината е много пъстра и се изменя всеки месец.

Британците продължават да са най-голямата група чуждестранни купувачи в ски курортите, а по морето не може да се дефинира преобладаваща група. Прави впечатление, че през тази година има засилване на интереса на купувачи от съседни страни и страни от бившия социалистически блок като Румъния, Сърбия, Чехия, Гърция, Македония, Украйна, Молдова, наред с купувачи от страни от ЕС, а също и САЩ и Канада. Вероятно тези тенденции са в пряка връзка с картината на чуждестранните туристи в курортите като цяло, тъй като интересът към покупка на ваканционен имот е предхождан от туристическо посещение в дадения курорт.

Ски курортите

Тази година беше изключително активна за имотния пазар в ски курортите с ръст от около 40% на продажбите на годишна база.

Интересът и покупките на имоти в зимните курорти тепърва ще се засилва със старта на активния сезон и като цяло очакванията са за един върхов сезон за последните 10 години по отношение на обем продажби и атрактивност на имотите в ски курортите.

Банско

Средната цена на продадените апартаменти в Банско през третото тримесечие по данни на BULGARIAN PROPERTIES беше 320 евро/кв.м., а средната обща покупна цена е 20 000 евро.

От пролетта до есента се регистрира лек спад в покупните цени и бюджетите, които купувачите отделят за покупка - от около 25 000 евро миналата година на около 22 000 евро през тази година, който се дължеше на налично предлагане на имоти на много атрактивни цени.

Постепенно това предлагане се изчерпа. За периода от октомври месец до момента средната цена на закупените апартаменти в Банско нараства до 32 000 евро при средна цена от 443 евро на кв.м., което е скок от над 120 евро на кв.м. спрямо третото тримесечие и такава средна цена над 400 евро на кв.м. не сме имали от 2012 г.

Предпочитанията на купувачите се изместват от едностайни към двустайни и тристайни апартаменти.

Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт – средната цена за 3-тото тримесечие на база реални сделки е 570 евро/кв.м., а средната покупна цена е 36 800 евро. 100% от покупките на имотите там в момента са от българи. Преобладава търсенето на двустайни апартаменти в самия курорт, а предлагането е ограничено в сравнение с другите курорти.

В Пампорово, за разлика от другите два курорта, през 2016 г. наблюдаваме спад в интереса и реализираните продажби. Там имаше оживление през 2015 г, което отслабна през 2016 г. Едно от обясненията е ограниченото предлагане на имоти в най-харесваните от българите комплекси, които са само няколко - Манастира, Гранд Манастира, Стената, Замъка, Гранд Камелия. И тук, както и в Боровец, пазарът е доминиран от българи и покупките от чужденци са по-скоро изключения.

В Пампорово все още има изгодни оферти на цени между 10 000 и 20 000 евро, като на кв.м. цената е без конкуренция - от 200 евро/кв.м. за обзаведени апартаменти и сега е много подходящ момент за покупка.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички