Българи купуват 50% от имотите в курортите


Българи купуват 50% от имотите в курортите
Снимка: Bulgarian Properties

4576

Подемът при жилищните имоти в големите градове се усети и при ваканционните имоти. Ефектът в този сегмент се изразява в преодоляване на кризата от отлива на руските и британските купувачи, стабилизация на цените и поддържане на стабилен интерес и обеми продажби.

За разлика от значителното нарастване на в цените на жилищните имоти в големите градове, при ваканционните имоти говорим по-скоро за пазар със стабилни цени и положителни перспективи, който е в процес на намиране на нови пазари, съобщават в свой анализ от брокерската фирма Bulgarian Properties.

Един от новите пазари съвсем естествено е местният. Българите вече съставляват 50% от купувачите в най-големите морски и ски курорти, а в някои от курортите те са основни купувачи. Това са морските курорти на юг от Бургас, планинските Боровец и Пампорово и балнео курортите начело с Велинград.

Налице е и стабилно чуждестранно търсене на ваканционни имоти, което се запази въпреки всички кризи, а кръгът от националности непрекъснато се разширява. От миналата година се забелязва засилване на интереса на купувачи от съседни страни и страни от бившия социалистически блок като Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Украйна, Чехия, Молдова, както и от различни европейски страни.

Новото в началото на този летен сезон е раздвижването, което се забелязва при руските купувачи на морето и очакванията те да са доста по-активни, отколкото през изминалите години.

Морските курорти

От началото на годината обемите на продажби и цените на морските имоти се запазват сходни с тези от миналата година.

Средната цена, на която се реализират сделки в Слънчев бряг и през първото, и през второто тримесечие на 2017 г. е 530 евро/кв.м. при 505 евро/кв.м. за 2016 г. Общата покупна цена на апартаментите в Слънчев бряг през тази година също е без съществено изменение – 32 200 евро през 2017 при 29 200 евро година по-рано. Цените на имотите във висок клас тип хотелски комплекси са на нива от 750-800 евро/кв.м.

Средната цена на закупените апартаменти в Созопол е 600 евро на кв.м., като цените започват от около 500 евро на кв.м. и достигат нива до 1600-1800 евро на кв.м. за топ комплексите по Южното Черноморие.

Българите вече съставляват 50% от купувачите в Слънчев бряг, а в курортите на юг от Бургас те са почти 100% от купувачите към момента, т.е. пазарът по Южното Черноморие е почти изцяло български.

Планинските курорти

Подобно на морските курорти, и при планинските курорти няма съществени изменения и като цяло се запазват тенденциите от миналата година по отношение на цени, обеми продажби и микс на купувачите.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско през първото тримесечие е 370 евро/кв.м. а през второто - 360 евро/кв.м. при 366 евро/кв.м. за цялата 2016. Средната обща покупна цена е 25 200 евро при 24 700 евро миналата година.

Във високия клас хотелски комплекси цените в Банско стартират от около 450 евро/кв.м., като тенденцията е за леко нарастване на цените на този клас имоти от началото на годината.

Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт. Средната цена за 2-рото тримесечие на база реални сделки е 600 евро/кв.м. при 595 евро/кв.м. миналата година.

В Пампорово средната цена за второто тримесечие е 340 евро/кв.м. – също без особено изменение от миналата година.

Заключение и препоръки

В заключение може да се каже, че ваканционните пазари в момента дават много добри възможности с изгодни цени, голям избор и време за спокойно взимане на решение за покупка, а летният сезон е особено подходящ за това.

Вече все по-ясно се отличават различните класове ваканционни имоти. Едните са имоти, които притежават характеристиките на жилищни имоти, а другите са в комплекси с редица екстри, рецепция и поддръжка, които са проектирани да работят като хотели и които вече имат натрупан опит в тази дейност и могат да покажат резултати. Разликата между двата класа имоти е в цените, в таксите за поддръжка и може би най-важното - в потенциала им да бъдат отдавани под наем и да генерират доходност.

При покупката на ваканционен имот е добре всеки купувач да дефинира каква е целта му. Ако тя е жилищна за собствено ползване и лайфстайл, тогава жилищните ваканционни имоти са добра възможност и то при добри цени, ниски такси поддръжка и налични обзаведени и готови за ползване имоти.

Ако се търси инвестиция с цел отдаване под наем и реализиране на доходност, тогава е добре да се инвестира в по-висок клас имот, който има по-високи разходи по поддръжка, но и потенциал да генерира доходност.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички