26 са напълно разрушените сгради в Хитрино, 1,5 млн.лв. отиват за жп релсите

26 са напълно разрушените сгради в Хитрино, 1,5 млн.лв. отиват за жп релсите
Източник: МВР

26 са напълно негодните за обитаване жилищни сгради, които трябва да бъдат построени наново в Хитрино. Това съобщи финансовият министър в оставка Владислав Горанов.

По предварителни оценки на Министерството на транспорта около 1,5 млн. лв. ще струва възстановяването на разрушената жп инфраструктура вследствие на взрива, допълни Горанов.

От своя страна министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова информира, че след като бъде обезопасен районът, има готовност 100 души през програмите за заетост да подпомогнат общината за разчистване на терена.

Тя поясни още, че няма предварително разпределение на 5-те млн. лв., които ще бъдат прехвърлени на ресорното й министерство, защото програмата ще бъде съобразена изцяло с нуждите на всяко едно домакинство. Очаква се екипите на общината и служители на социалното министерство до края на седмицата да бъдат готови с предложението си, каза още Зорница Русинова, цитирана от БГНЕС.

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, пък посочи, че при индивидуализиране на виновния без значение дали отговорно лице или институции, държавата и общината трябва да търсят средства като обезщетение за претърпените щети. „Подобна е хипотезата със застрахованото имущество, в конкретния случай сигурно е, че общинското имущество е застраховано по закон. Нито държавата, нито общината могат да чакат дългите съдебни процедури, които следват след извършване на следствени действия, нито да чакат не толкова бързите процедури по изплащане на средствата от застрахователя. Трябва да се действа веднага, а впоследствие ще бъдат търсени всички суми от застрахователя и отговорните лица, но сега най-важното е времето”, категоричен бе Дончев.

Той подчерта, че в момента ключова е тактическата организация на място заради индивидуализиране на нуждите, комуникацията с всички институции и помощта за хората.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.