1/4 от покупките на имоти в София са с цел инвестиция

1/4 от покупките на имоти в София са с цел инвестиция
Източник: БГНЕС

Близо една седма от населението на София активно се интересува от имотния пазар. 7,8% от хората възнамеряват да се включат в него до две години.

Една четвърт от покупките на пазара ще се осъществят с цел инвестиция, показва проучване на агенцията Antre, проведено сред 1625 потребители.

Този факт би трябвало да доведе и до евентуално повишаване на броя на предлаганите имоти под наем в бъдеще. 44% от инвеститорите търсят двустаен апартамент в районите „Младост“, „Изток“, „Лозенец“, „Витоша“ и Център. Същевременно една пета от потребителите реализирали инвестиция, биха искали да излязат от вложението си след първата година.

Проучването сочи още, че 40% от потребителите с интерес към имотния пазар изчакват подходящ момент за включване в него. Една от основните причини е разминаването в очакванията относно ценовите равнища. Това проличава от бюджетите на активните купувачи спрямо този на изчакващите. Първата група е готова да отдели с около 20 хил. евро повече в сравнение с втората, като диапазоните варират съответно от 50 хил. до 110 хил. евро и от 30 хил. до 90 хил.евро. При купувачите на жилище за лично ползване най-атрактивни са кварталите „Гео Милев“, „Младост“, „Изток“, „Гоце Делчев“ и „Дианабад".

През следващите години се очаква активизиране на продавачите от вторичния пазар най-вече с имоти в кварталите „Дружба“, „Младост“ и централните райони на София.

За пазара на наеми се очаква задържане на наемните нива от порядъка на 300-400 евро за жилища до 80 кв.м.

Прогнозите са динамиката на пазара да се запази поне до 2020 г. като дори постигне ръст с около 15%, в случай че се запази тенденцията за ръст на населението, спад на безработицата, ръст на заетостта и задържане на лихвените нива по кредитите, показват данните.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.