1,2 млн. жилища у нас стоят празни - какви са причините?


1,2 млн. жилища у нас стоят празни - какви са причините?
Снимка: БГНЕС

4722

Две са фундаменталните икономически причини за пустеещите жилища в България. Едната е, че строителството продължава, а населението намалява. Това заяви Георги Павлов, изпълнителен директор на фирма за недвижими имоти.

"Втората страна на въпроса е данъчната политика. Имаме високи данъци при продажба и много ниски данъци при държане на имота. Държавата ти казва: "Много е скъпо да продадеш, но е много евтино да държиш един имот", поясни той пред Нова телевизия.

"След комунизма изразът на свободата беше да си имаш къща или апартамент. По психологически и финансови причини се свръхинвестира в строителство. Обществото, макар и замогнало се, продължава да е по-традиционно", коментира на свой ред социалният антрополог Харалан Александров.

Той поясни, че в нашата народопсихология продължава да е застъпен фамилизмът, който предполага, че децата живеят с родителите си и стават автономни, чак когато техните им купят жилище.

По данни на Регионалното министерство 1,2 милион жилища в България пустеят. В същото време по-голямата част от младите семейства не могат да си позволят собствен дом. Властите вече работят по нови мерки срещу обезлюдяването на жилища.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички