Това не е работата, която исках: Какво да правя?


Това не е работата, която исках: Какво да правя?
Снимка: iStock/Guliver

4856

Дългогодишното клише е, че търсещите работа меко казано пренебрегват истината в своите автобиографии, за да се представят в по-добра светлина пред евентуалните работодатели. Да, но дори с минималното понижаване на безработицата, сега работодателите са тези, които може би преувеличават. В резултат на това все повече нови служители се оказват на длъжност, която или не са искали, или не съвпада с длъжностната им характеристика.

Според проучване на Glassdoor, 61% от новопостъпилите на работа са установили, че тяхната длъжност не е в съответствие с очакванията, изложени по време на интервюто. Разбира се, има много фактори, които могат да доведат до несъответствия, като например конкурентоспособността на сегашния пазар на труда, която поставя работодателите под силен натиск.

Търсете предупредителни знаци

Много безработни млади хора се вкопчват в идеята да работят за определен тип фирми или пък за някоя конкретна. Това е грешка, защото на едно потенциално интервю те не обръщат внимание на длъжността и целият диалог протича като през „розови очила”.

Освен това, описанията на задълженията, които са прекалено идеалистични и краткосрочни, могат да подсказват, че работодателят не е определил правилно нито позицията, нито длъжностната характеристика към нея. Можете да попитате как изглежда тя на практика и от колко човека е била заемана преди това.

Задавайте правилните въпроси

Ключът към избягването на позиция, която не отговаря на вашите очаквания, е задаването на правилните въпроси по време на самото интервю - не само за отговорностите, а и за какъв процент от времето на успешния кандидат ще бъде посветено на всяка задача.

Ако не ви харесва, напуснете

Безпомощността в ситуация, в която не харесвате новата си работа, е наистина ужасна и стресираща. Но винаги има начини, по които да обърнете ситуацията. На първо място, трябва да дадете справедлив шанс на позицията, което е средно около 3 месеца, в зависимост от обученията и спецификите.

Ако дадете на новата работа това време и все още не сте доволни, запитайте се какво точно не ви харесва и защо. Познаването на това, което не работи за вас ще ви помогне, когато търсите нови възможности. Все пак, напускането при добри условия не е изключено да доведе до добри алтернативи в бъдеще, дори ако заетостта е била краткотрайна.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички