Най-неприятният въпрос на интервю за работа и как да му отговорите


Най-неприятният въпрос на интервю за работа и как да му отговорите
Снимка: iStock/Guliver

4817

Работодателите все по-често започват да залагат на нетрадиционни въпроси по време на интервютата за работа, за да видят как ще реагира кандидатът на нещо, което не очаква. Един от тях, които се появява на доста събеседвания, е "Каква е най-голямата ви слабост?".

Въпросът е неприятен и неловък, защото никой не иска да се представи в лоша светлина, като говори за слабите си страни. Според експерта по служебна етика Алисън Грийн обаче има как да му се отговори по подобаващ начин.

"Отговорът ви трябва да е разделен на две части. Първо, трябва да помислите откровено (най-добре го направете предварително) какви затруднения сте изпитвали в работата си досега, какво са ви карали да променяте, в какво ви се е налагало да положите най-много усилия. Второ, обмислете как можете да се преборите с тези слабости", съветва Грийн в колонката си в The Cut.

Тя дава и примерни отговори:

"Преди известно време осъзнах, че не съм толкова организиран/а, колкото ми се иска да бъда. Беше ми трудно да балансирам и следя всичките си ангажименти. Затова сега редовно си правя списъци, преглеждам ги по два пъти на ден и се уверявам, че не изпускам нищо и съм в срок."

"Малко съм резервиран/а. Предпочитам да слушам, вместо да говоря. Осъзнах, че това може да изглежда като неувереност, затова работя над комуникационните и презентационните си умения. Изрично поисках да получа определени задачи, изискващи говорене пред публика. Сега се чувствам по-комфортно да го правя." 

Имайте предвид, че мениджърът не се интересува толкова от конкретната ви слабост, колкото от това дали сте достатъчно зрял и опитен да я осъзнаете и признаете. Със сигурност ще бъде впечатлен, че сте взели мерки, за да се справите с нея. 

 

 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички