Къде се крие драмата на работното място?


Къде се крие драмата на работното място?
Снимка: iStock/Guliver

3825

Със сигурност редовно се сблъсквате с драматични ситуации по време на работа. Независимо дали конфликтите са породени от лоши шефове, или липса на прозрачност от страна на колегите, тези проблеми могат да доведат до враждебна работна среда. Уменията, необходими за справяне с тези ситуации, са различни, но трябва да направите всичко по силите си, за да управлявате, а не да елиминирате конфликтите. Това започва с признаването на основните причини.

1. Неясно лидерство

Липсата на автентичност създава убеждението, че управлението е лицемерно. По документи имате един шеф, пред когото да се отчитате, а в реалността получавате нареждания от колеги, които са в приятелски отношения с началника ви. В тази среда служителите губят ентусиазъм за работа, страст към това, което компанията представлява, и най-опасното - те губят доверие.

2. Няма ясни параметри кое е правилно и кое грешно

Повтарящата се непоследователност при справянето с конфликтите не само води до загуба на доверието, но и увеличава вероятността служителите да не възприемат правилно ясните ограничения. Това увеличава вероятността те да предявят вътрешни или външни претенции за нарушения.

3. Липса на прозрачност

Убедени, че не могат да споделят „поверителна” или „лична“ информация, компаниите създават обвивки на секретност. В някои случаи това е неточна или непълна информация за причините, поради които компанията уволнява или санкционира някого. В други, тя прави широкомащабни корпоративни промени без знанието или приноса на служителите.

4. Твърде явна йерархия

Както се казва – „всяка жаба да си знае гьола”, но понякога фирмите акцентират твърде много на йерархията, което изключва шанса за екипни действия. Това разделение провокира служителите, предизвиквайки още по-голямо дистанциране и недоверие между самите служители.

 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички