Какво е общото да си родител и да започнеш бизнес?


Какво е общото да си родител и да започнеш бизнес?
Снимка: Getty Images/Guliver

5157

Милиардерът Ричард Брансън смята, че стартирането на бизнес много прилича на това да имаш бебе.

"Трябва да планирате страшно много неща, преди да дойде големият ден. Но независимо колко сте подготвени, неизбежно ще се случи нещо неочаквано", пише в блога си Брансън, припомняйки как съпругата му Джоан е родила дъщеря им Холи.

"Беше ми лошо след партито на Virgin и тя трябваше да ме изрита от леглото, за да отидем в болницата", добавя милиардерът, цитиран от CNBC.

Подобно на раждането на дете, стартирането на компания също може да представи изненади, казва основателят на Virgin Group, който е баща на две и дядо на 5 деца.

Брансън разказва, че е преживял 77-ия си сблъсък със смъртта по време на откриването на центъра Virgin MiamiCentral по-рано тази година, когато банер с метална рамка падна върху главата му.

И като нова компания, новороденото бебе неизбежно ще отнема цялото ви време в началото. Брансън живее на лодка в лондонския квартал Малката Венеция със съпругата и дъщеря си по време на разширяването на музикалния лейбъл Virgin Records, работейки на много тясно пространство.

Започването на бизнес с малък екип изисква и да вършите много различни неща, усвоявайки нови умения в движение. "Точно както не знаете как да сменяте пелени, докато не започнете да го правите, няма да знаете как да продавате реклама, докато не опитате", изтъква Брансън.

Усвояването на изкуството да делегирате също е ключово в този процес, тъй като и предприемачите, и току-що станалите родители страдат от недоспиване, посочва той.

"Докато ръководенето на бизнес е много трудна работа, трябва да отделите време, за да се отдръпнете и да се насладите на това, което сте създали. Това ви дава възможност да видите по-голямата картина и да планирате следващия си ход", обяснява предприемачът.

Брансън сравнява това с умението на родителите леко да се отдръпват, докато детето им расте, давайки му свобода да прави грешки и да научава уроци за себе си.

Дъщеря му Холи е завършила за лекар, преди да се присъедини към фондацията на баща си Virgin Unite, създавайки благотворителен тръст за млади хора, наречен" Голямата промяна", и присъединявайки се към лидерския екип на Virgin.

Синът му Сам междувременно създава собствена компания за продуциране на филми – Sundog и също е част от управителния съвет на Virgin Group.

Брансън продължава да наглежда всички бизнеси на Virgin от разстояние, давайки възможност на изпълнителните директори и ръководни екипи да си вършат работата и да изграждат своите екипи. Той е готов да предостави съвети или подкрепа, когато е необходимо, но без да се намесва във всички процеси, което би задушило всяка от компаниите.

"С годините научих от първа ръка, че това наистина е най-добрият подход, за да се гарантира, че нов бизнес ще стане пълноценен и успешен", заключава той.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички