Има само 2 типа шефове. Ето как да ги различавате


Има само 2 типа шефове. Ето как да ги различавате
Снимка: Thinkstock

4999

Бизнесите и компаниите минават през различни фази в съществуването си, също като хората. Понякога служителите имат нужда някой да им покаже правилната посока, а друг път знаят коя е тя, но се налага някой да намери точния начин да ги мотивира.

Според Inc в двата случая са проявяват двата основни типа шефове - лидерите и мениджърите. Един ръководител трябва да има качества и от двата вида, но още по-важно е да знае кога да преминава от единия в другия. Постоянното мениджърство или управление и проследяване на изпълнението на задачите може да бъде досадно и невдъхновяващо. Нон-стоп еднолично лидерство обаче може да доведе до други проблеми и до недостатъчно ефективна работа на екипа.

Как обаче да различим кой проблем трябва да се разреши чрез мениджмънт и кой - чрез лидерство?

Всъщност е доста лесно. Ако става дума за пари и времеви срокове, то въпросът е за мениджмънта. Всички организационни въпроси - също. Към тях спадат структура на екипа (кой пред кого трябва да отговаря), процеси по реализирането на дадени проекти или продукти, доставки, анализи и др.

Всичко останало са въпроси, с които трябва да се занимае лидерът. Какви са дългосрочните цели на фирмата и резултатите ѝ достатъчни ли са, за да бъдат покрити те? На какво ниво е спрямо останалите в индустрията? Как служителите да бъдат мотивирани, а продуктивността - повишена? Какви подобрения могат да се направят в начина на работа?

Накратно, ежедневните задачи и задължения и вътрешните фактори са за мениджъра. А поддържането на цялостната атмосфера, големите цели и външните фактори са за лидера. Ако обаче искате да сте наистина добър ръководител, трябва да умеете да поемате и двете роли.

 

 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички