Хората все ви разбират грешно? Ето какви може да са причините

Хората все ви разбират грешно? Ето какви може да са причините
Източник: iStock/Guliver

Често ли се чувствате така, сякаш независимо колко ясно общувате, вашите нужди и мотиви се тълкуват погрешно? Ето на какво може да се дължи това.

1. Хората слушат през „филтри”

Всеки човек слуша през мощен филтър (този на собствените си нужди и възприятия), който малко или много променя смисъла на това, което чува. Ефективното общуване означава не само поемане на отговорност за това, което казвате, но и за това как то се възприема. Може би най-полезният и лесен начин за определяне на „филтрите за слушане” на други хора е да разберете нуждите им.

2. Говорете чрез „филтъра” на събеседника

Тъй като възприятията на другите хора могат бързо да изградят грешна репутация, трябва да внимавате повече не върху собствените си думи, а върху реакциите на събеседника си. След като веднъж започнете да опознавате някого добре, ще ви е по-лесно да отгатнете през какъв филтър той ви слуша и да промените думите си така, че да пробиете „стената”.

3. Помолете другия да повтори думите ви

В повечето случаи не можем да бъдем сигурни, че това, което казваме, е чуто, така че винаги е най-добре да попитате. Може да звучи изтощително, дори безсмислено, но ако искате да се уверите, че вашето истинско намерение е било възприето правилно, трябва да видите каква интерпретация са претърпели думите ви в главата на събеседника.

4. Уверете се, че се аргументирате правилно

Комуникацията и шансът ви да бъдете разбрани ще се подобрят, само ако ясно обясните собствената си мотивация. Позволявайки на слушателя да знае какво стои зад действието или искането ви, ще намалите вероятността от неправилно тълкуване.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.