7 ситуации, в които ТРЯБВА да излъжете шефа си


7 ситуации, в които ТРЯБВА да излъжете шефа си
Снимка: iStock/Guliver

5697

От малки са ни учили, че лъжата е нещо лошо, но в живота има определени ситуации, в които тя е оправдана. 

Да вземем например отношенията с началника ви. Да, те трябва да са коректни, за да върви работата добре. Но не е нужно шефът ви да знае всичко за вас, всичко, което чувате или в което вярвате. Вие сте самостоятелен възрастен човек и имате право на някои малки тайни.

В определени моменти в офиса дори е препоръчително да излъжете шефа, за да не злепоставите колеги или себе си. От Fobres посочват кои са те:

1. Не казвайте на прекия си началник, ако по-висшестоящ шеф го критикува зад гърба му. Повярвайте ни - не искате да сте носителя на лоши вести.

2. Ако шефът ви иска от вас лична информация за други колеги или ви разпитва за поведението им, е по-добре да не отговаряте, дори да знаете за какво става въпрос. Кажете му да ги попита направо. Иначе ще се превърнете в негов шпионин, а това няма да ви направи особено популярни в офиса.

3. Знаете, че ваш колега си търси друга работа и ръководителят ви подпитва за това? Не издавайте колегата си. Представете си как бихте се чувствали, ако някой издаде вас в подобна ситуация.

4. Ако ръководителят иска да от вас да потвърдите или отхвърлите клюки, които е чул/чула, по-добре се направете на разсеяни. Може да заплетете още по-голяма интрига. 

5. Не сте длъжни да давате на шефа си отчет за дългосрочните си кариерни планове. Кажете му каквото иска да чуе, а дали скоро ще напуснете или не, си е ваша работа.

6. Не одобрявате начина на управление във фирмата? Можете да си позволите да го кажете само ако сте сигурни, че това няма да има негативни последици за вас. Иначе е по-добре да излъжете... поне докато не дойде подходящ момент.

7. Когато шефът за пореден път ви кара да останете до по-късно или да работите през уикенда, е оправдано да кажете, че имате неотложни планове дори да не е така.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички