6 житейски умения, които всеки човек трябва да овладее преди 30


6 житейски умения, които всеки човек трябва да овладее преди 30
Снимка: iStock/Guliver

5765

Няма наръчник за това как да си живеем живота правилно. Повечето неща, които правим, са продиктувани от интуиция, от инстинкт за самосъхранение или от обществените норми. Но има определени умения, които е редно всеки човек да овладее преди 30 години, за да се впише в съвременния свят. Ето кои са те.

1. Приемайте критика

За повечето от нас е трудно да чуем как сме допуснали грешка или как бихме могли да се справим по-добре. Наистина ценно умение е да загърбите емоционалния си отговор в момента и да се съсредоточите върху информацията, която ви се предоставя. Оставете мозъкът сам да направи своите заключения, а не нараненото ви его.

2. Извинявайте се искрено

Извиненията също не са лесен "залък за преглъщане". Но трябва да се научите да се извинявате лично, да обяснявате какво се е случило в дадена ситуация и да покажете как бихте избегнали проблема в бъдеще.

3. Управлявайте разумно времето си

Вероятно през целия ви живот ще ви се налага да жонглирате с множество лични и професионални приоритети. Уменията за управление на времето са задължителни, освен ако не искате да се чувствате постоянно объркани и демотивирани. Придържайте се към строги списъци, дори и само в главата ви. Мултифункционалността е непродуктивна, затова подбирайте задачите си една от една.

4. Използвайте клавишните комбинации

Тъй като по-голямата част от работата, която извършваме в наши дни, включва компютри, използването на клавишни комбинации определено ви дава предимство и ви спестява много време. Например, едновременно натискане на клавишите "Alt" и "F4" при използване на операционни системи на Microsoft ви позволява да затворите избран елемент или програма.

5. Станете по-съпричастни към другите

През целия си живот ще бъдете заобиколени от хора. Затова трябва да се научите да ги слушате и да се опитвате да виждате нещата от тяхната гледна точка. Психолозите твърдят, че емпатията е основна част от човешките взаимоотношения. Всъщност хората, които нямат способността да проявяват интерес към други хора, често са нарцисисти.

6. Общувайте чрез езика на тялото

Понякога езикът на тялото ви казва всичко, което другите трябва да знаят, преди дори да отворите устата си. Експертите изтъкват специфични техники, които могат да ви направят по-приятни. Например, не прекъсвайте зрителния контакт с партньора си за разговор, дори и след като сте приключили да говорите. И се уверете, че не докосвате лицето си твърде често, защото това създава впечатление, че лъжете или сте разтревожени.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички