5-те черти, които правят един лидер харизматичен


5-те черти, които правят един лидер харизматичен
Снимка: iStock/Guliver

8385

Харизмата е нещо, което изглежда вродено при хора като Мартин Лутър Кинг, Махатма Ганда или Барак Обама. Според проф. Ричард Уайзмън от Университета на Хартфордшир обаче това качество може и да бъде тренирано, да бъде придобито чрез съзнателни усилия. Всички лидери, които притежават следните черти например, могат да бъдат определени като харизматични, пише Entrepreneur. Затова ако искате да бъдете като тях, опитайте се да изградите тези характеристики у себе си.

1. Увереност

Хората са привлечени от ръководители със силни характери. Уверените мъже и жени разбират кои са и се чувстват комфортно в собствената си кожа. Освен това са оптимисти - винаги виждат чашата наполовина пълна.

2. Креативност

Харизматичните лидери мислят отвъд познатите граници, не се страхуват да тестват лимитите. Макар някои да смятат това за рисковано, именно така се създават иновациите. Креативността е най-необходимата предпоставка за полезна трансформация. 

3. Визия

Добрите ръководители са фокусирани върху бъдещето. Имат цели и посоки, които следват, като в същото време мотивират и другите около себе си да го правят.

4. Решителност

За да постигнат целите си, харизматичните лидери си правят план и работят здраво за изпълнението му. Създават продуктивен и сплотен екип, организират стройно нещата и взимат обмислени, но смели решения.

5. Комуникация

Когато харизматичните лидери говорят, приковават вниманието на останалите от първата дума. Умели оратори са, комуникират открито и честно. Всяко тяхно изречение си пада на мястото, нищо не се казва случайно. Това затвърждава впечатлението на неизчерпаема увереност, което оставят.

 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички