5 начина да изглеждате уверени, когато всъщност сте несигурни


5 начина да изглеждате уверени, когато всъщност сте несигурни
Снимка: iStock/Guliver

5389

Повечето от нас са чували за позите и езика на тялото, които внушават сигурност и ни карат да изглеждаме уверени в очите на другите. Но понякога стойката а ла „супергерой” не е достатъчна или пък е напълно неприложима спрямо контекста на ситуацията. Затова, ако страдате от ниско самочувствие, което бихте искали да замаскирате, опитайте с тези трикове.

1. Направете очен контакт

Първият начин да симулирате увереност е да използвате силата на очите си. Над 70% от нашите сензорни рецептори се намират именно в очите ни, така че спокойно можем да приемем, че те доминират. Така че, когато гледате хора в очите, те са принудени също да ви гледат и да подчиняват всичко останало на тази връзка с вас.

2. Седете изправени

Ако седите с изправени гръб и рамене, ще представите „увеличена” версия на себе си и ще изглеждате уверени без значение какво чувствате отвътре. Освен това, правилната стойка е знак за „готова“ позиция - готови да говорите, да отговаряте и да участвате в дискусия.

3. Не жестикулирайте твърде много

Опитайте се да запазите тялото си в покой, избягвайки твърде резките или случайни движения с ръцете. Ако имате навик да жестикулирате, вероятно ще предизвикате объркване, нервност, безпокойство или липса на готовност. Също така, избягвайте да докосвате себе си и да правите жестове като приглаждане на косата, потъркване на носа и т.н.

4. Говорете бавно

Склонни сме да бързаме, когато сме нервни, а това със сигурност ще накара нашата аудитория да осъзнае, че не ни е удобно и че сме нетърпеливи да преминем по-бързо през неудобния момент. Когато забавяте темпото си, вие предавате точно обратното усещане - че се чувствате комфортно да говорите, че вашите идеи са важни за вас и че искате някой да оцени вашите идеи.

5. Говорете по-тихо

Последният начин за създаване на „спокойна” илюзия е да се говори по-тихо. Тези по-дълбоки регистри ще дадат на гласа ви качество, което предполага, че сте силен лидер. Когато съзнателно мислите за задълбочаване на гласа си, ще избегнете и плавните вокални модели, които често идват в комплект с нервността.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички