3 въпроса, които е хубаво да си зададете в края на седмицата


3 въпроса, които е хубаво да си зададете в края на седмицата
Снимка: iStock/Guliver

8330

Много експерти по кариерно развитие препоръчват да си правим равносметка в края на всеки ден. Но истината е, че малко от нас имат навика да го правят. В края на седмицата обаче не е толкова трудно да премислиш какво си постигнал и какво не. От блока marcandangel препоръчват винаги да си задаваме тези три въпроса на финала на работната седмица.

1. Какви уроци научих от работата си, които мога да надграждам следващата седмица?

Този въпрос помага да се изясни разликата между дейност и постижение. Винаги ще има рутинни задачи и ангажименти, които трябва да се изпълнят, въпросът е какво друго освен тях ти донесе работата тази седмица.

Прегледай седмицата от началото до края – не си се въртял, без да правиш нищо – била е седмица, в която си имал да свършиш какво ли не, и вече си го свършил. Потупай се по гърба, и после оцени уроците на седмицата – особено нещата, които не станали, както искаш.

Ако не си успял да изпълниш дадена задача по начина, по който си се надявал, или определено решение не е проработило, това само значи, че има нещо по-добро, което те чака следващата седмица. И уроците, които току-що си научил, са първата стъпка към него.

2. Дали краткосрочните ми усилия все още са в синхрон с дългосрочните ми цели?

Важно е не това, което постигаш от време на време (голямата картина), а това, което правиш всеки ден (малката картина). Това, което искаш да постигнеш, е пряко свързано с всекидневните ти действия. Начинът, по който прекарваш времето си, е ключов за това кой си и кой ще станеш.

Следователно увери се, че това, което правиш (малката картина) наистина е в синхрон с това къде искаш да стигнеш (голямата картина). Докато пристрастените към удоволствието ще избягват болката и дискомфорта на всяка цена, ти бъди човек, който разбира колко е ценно да се справиш с трудните ситуации, които останалите най-често избягват. Гледай дали нещо е ефективно, а не дали е лесно. Докато всеки търси краткия път, ти избери този начин на действие, който ще ти даде истински резултати.

3. За какво можех да отделя повече време, и за какво – по-малко?

Продуктивността не е в това да успееш да свършиш всичко, а да успееш да свършиш това, което е от значение.

В края на всяка седмица виж как си прекарал времето си, и ако трябва, го разпредели по друг начин следващата седмица. Опитай да се опростиш графика си, така че да ти остане време за нещата, които са от значение. И най-вече, знай кога да оставиш настрана тези съществени неща за сметка на жизненоважните, като например семейството.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички