3 вреди от хумора на работното място

3 вреди от хумора на работното място
Източник: iStock/Guliver

Вероятно вече сте се убедили в ползите от чувството за хумор на работното място. То насърчава творчеството и може да помогне за подобряване на отношенията, което пък на свой ред води до по-добра култура на работа.

Да, хуморът е фантастичен инструмент, когато го използваме по подходящ начин. Но когато не внимаваме, може да има и сериозни последствия. Ето някои опасности, които трябва да знаете.

1. Може да разсейва колегите

Понякога разсейването е нещо добро и наистина ценно. Ако сте изложени на стрес по време на работа и сте близо до точката си на „кипене”, подобно прекъсване може да се окаже глътка свеж въздух в дългия ден. Но разсейването може да създаде и големи проблеми, особено ако работите с цифри, таблици или пък опасни машини.

Някои хора съвсем целенасочено използват хумора за разсейване, но в негативен контекст. Ако шефът ви попита „Хей, готов ли си с докладите?“ не можете просто да отговорите с шега и да продължите напред. Хуморът не замества работата, колкото и голям шегобиец да сте.

2. Може да разделя хората

Хуморът има тази невероятна способност да събира хората. Когато се смеем или се усмихваме заедно, ние създаваме връзка. Но хуморът може и да разделя чрез създаването на вътрешни и външни групи и подчертаването на различията в дадена общност, дори и работна. Споделеният смях на дадена група сякаш казва „Ние сме готини и забавни, но не с вас.“

3. Може да обижда

В най-добрия случай хуморът е положително качество. Най-лошото е, че също така е инструмент, използван за потискане на идеите, унищожаване на самочувствието и принуждаване на хората да се чувстват ужасно. Най-често чрез използването на една от многото разновидности на хумора, а именно сарказмът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.