Зърнопроизводителите отмениха протеста си след среща с премиера


Зърнопроизводителите отмениха протеста си след среща с премиера
Снимка: БГНЕС

2367

Зърнопроизводителите се отказват от подготвяния си протест. Това стана ясно след среща на представители на бранша с премиера Бойко Борисов и земеделския министър Румен Порожанов.

По думите на председателя на УС на Националната асоциация на зърнопроизводитлите Костадин Костадинов "проблемът за момента е решен".

Земеделците се готвеха да протестират на 3 април срещу готвени промени в Закона за горивата. Според тях с измененията се вменяват неприложими изисквания и се налага тежък финансов и бюрократичен режим на регистриране в случаите, когато се ползва гориво за земеделски нужди.

"Намерихме промени в Закона за горивата, чрез които да заложим земеделския производител като потребител, а не като търговец", каза на брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

„През последните няколко дни имахме много интензивни разговори, свързани със законопроекта за горивата. Разговорите бяха в контекста на третирането на земеделските производители в този закон. Това, което създаде известно напрежение, беше формулировката, че земеделският производител се третира като търговец, съгласно закона и в рамките на това има доста регулации, които той трябваше да изпълни. Тези регулации нарушаваха съществуващия режим, който смятаме, че работи много добре, включително и в контролната си част“, заяви Порожанов.

По думите му са се създавали предпоставки за допълнителна административна и финансова тежест, която в много случаи не е оправдана. „Имахме много разговори. Благодаря на г-н Емил Димитров за това, че се включи във всичките тези разговори, включително и вчера в МЗХГ, за да намерим промени в закона, чрез които да заложим земеделския производител като потребител, тъй като в последните години този сектор е на светло с ясни правила, ясно платени данъци и акцизи“, допълни той.

Попитан за коментар за това, че животновъди от Пловдив са поискали да се въведат държавни кланици и регламентирани държавни цени по отношение на изкупното месо, Порожанов заяви: „На вас как ви звучи това нещо? Подобно предложение не е идвало при мен. Връщаме 25-30 години назад, но ако има такова предложение, аз ще го обсъдя с тях. При мен такова не е идвало“.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички