Животновъдният сектор ще се изправи пред трудности и през 2019 г.

Животновъдният сектор ще се изправи пред трудности и през 2019 г.
Източник: БГНЕС

2019 г. отново ще бъде трудна за животновъдния сектор. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на пресконференция, в която бяха представени резултатите от работата в сектора през годината.

„Схемите за обвързано производство, които ние реализирахме за миналата година, смятаме, че дават по-справедливото разпределение на ресурсите в сектора. Основни проблеми в животновъдството са: пазарът и субсидиите – производството“, каза той, цитиран от "Фокус".

По думите му реализираните програми в сектора дават възможност да бъдат подпомогнати малките производители.

„Цените на фуража се увеличават. В началото на следващата година ще си направим среща с животновъдния и преработвателния сектор, най-вече в контекста на производството на млечните продукти. Основните проблеми отново очакваме да бъдат в овцевъдството. В производството на краве мляко пазарът няма затлачване, както е при овцевъдството. Надявам се да приключим темите с болестите по древните преживни животни“, каза той.

Порожанов обясни, че опасността от пламване на африканска чума по свинете остава, защото това е болест, която твърде бързо се разпространява.

Той допълни още, че в началото на 2019 г. ще бъде реализиран Законът за градушките.

"Моята амбиция е до края на месец януари да го предложа на Министерски съвет и да отиде към Парламента. В момента е много важно предприятието за борба срещу градушките да бъде създадено. Този закон ще даде възможност на много урбанизирани територии да бъдат покрити от противоградната защита и ще намалеят щетите върху имуществото. Вноската, която залагаме е между 5-6 млн.лв., тя е да има солидарност и да се намали вноската на земеделските производители“, изтъкна Порожанов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.