Жители на две села искат обезщетения от "Мини Марица Изток"


Жители на две села искат обезщетения от "Мини Марица Изток"
Снимка: БГНЕС

3349

Протест пред парламента на жителите на две села с искане за справедливо обезщетение от "Мини Марица Изток". Част от жителите на Бели бряг протестират срещу принудителното обезлюдяване, защото е находище на въглища и е част от територията на "Мини Марица Изток". Това предава bTV.

Само 22 са останали непродадени къщи в Бели бряг. Всички знаят, че селото трябва да бъде преместено, защото земята е богата на въглищни залежи. До края на тази година хората могат да продадат имотите си доброволно. Ако това не се случи, след този срок те ще бъдат отчуждени по реда на Закона за енергетиката и Закона за държавната собственост.

Преди повече от половин век Марина Тенева идва в Бели бряг от друго изселено заради развитието на добивните дейности село - Малка Детелина.

Тончо Иванов е кмет на Бели бряг 24 години. Помни времена, в които там е имало 500 жители. Днес те са само 59. Вече нямат и магазин, от който да си купят продукти от първа необходимост. Кметът все още не е продал имота си, защото заедно със семейството си гледа животни.

От „Мини Марица Изток” отказаха да застанат пред камера. Заявиха, че към момента придобиването на имоти в регулация става само на доброволен принцип, а отчуждаването на земеделски земи се прави по всички изисквания на българските закони.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички