Земеделската продукция у нас не се пази достатъчно добре

Земеделската продукция у нас не се пази достатъчно добре
Източник: БГНЕС

Няма никакво опазване на земеделската продукция и това е голям проблем, заяви Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас, пред "Фокус".

По думите му има масово навлизане на животни в нивите. Има и много случаи на бракониерство. „Хората косят, където си искат. Няма полски пазачи, които да съставят актове“, каза още Киров. По думите му няма и електропастири. Според него щетите обаче не са много големи.

„Зависи от това колко животни ще влязат в нивите. Те ядат не само продукцията, но и утъпкват там, където е влажно, набиват почвата и направо унищожават посева“, каза Киров.

Той добави, че обикновено частна охрана имат по лозята и овощните градини и то, когато продукцията е готова за бране. Зърнопроизводителите нямат частна охрана, а сами обикалят нивите. Ако видят животно сигнализират общините, които изпращат комисия, която налага съответните санкции. Невинаги обаче се установяват собствениците.

Киров каза още, че има ниви, за които се плаща наем на общините. При среща с кметове той е отправил предложение тези пари да се отделят за назначаването на полски пазач, но идеята не е възприета.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.