Земеделци плашат с протести заради лобистки закон


Земеделци плашат с протести заради лобистки закон
Снимка: БГНЕС

2991

Земеделски производители заплашиха да изкарат на жълтите павета тракторите си, ако Народното събрание гласува лобисткия законопроект за регулиране на пазара на горива.

С мотивите, че така се бори сивият сектор, над 30 народни представители от всички парламентарни групи предлагат драконовски изисквания за собствен капитал и банкови гаранции пред всеки, който иска да търгува, съхранява или превозва течни горива. Законопроектът вече е гласуван на първо четене от парламентарната комисия за борба със сивата икономика, макар браншови организации да алармираха, че той ще принуди огромна част от малките и средните фирми да затворят.

Едни от най-потърпевшите са земеделските производители, които притежават цистерни и резервоари за съхранение на горива. Законопроектът предвижда те да се регистрират или като фирми за съхранение на гориво, за което трябва да притежават капитал от 3 млн. лв., или като търговци на дребно и да изпълнят всички изисквания както бензиностанциите. В този случай земеделските производители ще трябва да монтират измервателни уреди в своите бази, да направят дистанционна връзка с НАП, както и годишно да представят банкова гаранция от 20 000 лв.

"Целият сектор е в стачна готовност. Ако не се разберем с депутатите, мисля, че все още голяма част от обществото помни, когато София беше непроходима от трактори. Този път проблемът е по-голям", заяви пред в. "Сега" Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България.

За протестни действия предупредиха и от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Направихме опит да представим ясни аргументи против включването на земеделските производители в обхвата на закона, но поради лоша чуваемост и лобистки подход на ръководене на заседанието на комисията предложенията ни бяха бламирани, заявиха от УС на асоциацията на зърнопроизводителите.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички