Зелена сесия за родните показатели


Зелена сесия за родните показатели
Снимка: iStock/Guliver

3495

Капиталовите пазари в Европа направиха опит да сложат край на разпродажбите, на които станахме свидетели през последните няколко сесии подтикнати от информацията, че на следващото си заседание Централната банка на САЩ може да запази без промяна основните лихвени нива. Доброто настроение на инвеститорите обаче бързо бе помрачено от рязкото понижение в цените на компаниите от енергийния сектор, повлияни от негативните прогнози за петролния пазар публикувани в последния месечен доклад на Международната агенция по енергетика.

У нас деня премина под знака на печелившите. Общият оборот на регулиран пазар надхвърли 1,3 млн. лева, а основните показатели заеха изцяло положителния сектор, като с най-сериозен ръст от 0,77% до 474 пункта се отчете индексът на сините чипове SOFIX.

С една пакетна и множество по-дребни сделки на първа позиция по обем със сумата от 558 хил. лева застана емисията на “Трейс груп холд“АД, която добави 0,31% към пазарната си оценка, приключвайки сесията на ниво от 4,90 лева за брой ценна книга.

Две пакетни прехвърляния на стойност 550 хил. лева изведоха книжата на “Синтетика“АД на второ място по обем. Двете сделки се осъществиха на цена от 38,70 лева за брой, което се равнява на 0,79% дневно понижение.

Емисията на куриерската компания “Спиди“АД бе сред малкото губещи днес. Малко над 56 хил. лева бе общата стойност на сключените сделки, като книжата се разделиха с 2,70% от пазарна си капитализация до 36 лева за брой ценна книга.

Сред печелившите с ръстове до 3,3% се наредиха позициите на “Албена“АД, “Агрия греп холдинг“АД, ЦКБ, “Фонд за недвижими имоти България“АДСИЦ и други.

От сегмента за компенсаторни инструменти боновете за земеделска земя също взеха участие в търговията запазвайки пазарната си цена от 55 стотинки за лев номинал без промяна.

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички