Здравната каса ще отпуска по-малко пари за лечение на пациенти с инсулт


Здравната каса ще отпуска по-малко пари за лечение на пациенти с инсулт
Снимка: iStock/Guliver

2652

Сумата, отпускана от Здравната каса за съвременно лечение на пациенти, претърпели инсулт, ще бъде намалена. Това алармираха от гилдията на невролозите. Специалистите допълват, че промяната не е съгласувана с тях.

Новината е изключително тревожна предвид факта, че смъртността от инсулт у нас е четири пъти по-висока от средната за Европейския съюз. Само допреди месец 3000 лева е била сумата, която НЗОК отпуска за лечението на пациент с инсулт с най-модерното лечение в цял свят, което предпазва от смърт и инвалидизация. През 2019-а обаче, според националния рамков договор, тази сума намалява със 700 лева.

През последните две години само в болница „Света Анна” лечението със съвременния метод тромболиза е приложено на близо 500 души. От Нова година НЗОК намалява с повече от 23% отпусканата сума. Само цената на лекарството заедно с нужните скенери за един пациент обаче надхвърля 2000 лева.

Заради наложените ограничения специализираните центрове ще работят на загуба. Проблем ще има и за пациентите - тромболизата е златен стандарт, който намалява инвалидизацията поне два пъти. Спада и смъртността от инсулта, който само у нас засяга над 30 000 души годишно.

На въпрос на bTV защо се е наложил подобен спад без консултация със специалистите, от НЗОК обясниха, че клиничната пътека е увеличена на 3300 лева. Увеличението обаче е валидно само за много малък процент от случаите, става ясно от документа. Според лекарите такова увеличение на практика е неприложимо.

Междувременно невролози сигнализират за още един проблем - малкия брой на лечебни заведения за последващо лечение на инсулт.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички