Здравната каса се оплаква, че Москов я използва в предизборната кампания


Здравната каса се оплаква, че Москов я използва в предизборната кампания
Снимка: БГНЕС

2263

Първо, периодът, за който Петър Москов говори - декември-ноември 2016 г., е времето, в което той беше министър. Второ, целият надзорен съвет беше от негови зам.-министри и съветници. Имам чувството, че иска да даде на прокуратурата собствениците си съветници и заместници. Това заяви подуправителят на НЗОК Димитър Петров в коментар относно разплатената дейност на болници.

Припомняме, че на 16 март от НЗОК излязоха с официално писмо, в което се заявява, че Касата не е политическа институция. Това стана в отговор на твърдения на бившия здравен министър Петър Москов, който твърди, че "НЗОК е платила 20 милиона лева на лечебни заведения, без това да бъде потвърдено от изричното съгласие на пациента, т.е. без пациентът да е удостоверил присъствието си, т.е. без идентификация."

По думите на Петров "Москов вероятно говори за това, че 25 хил. хоспитализации не са могли да се отчетат с пръстовия идентификатор по различни причини: комуникационни проблеми, интернет проблеми, системата блокираше в пикове моменти или самият пациент не желае да се идентифицира по този начин. По изрична инструкция всеки от тези пациенти е проверяван от районните каси изрично."

На въпросна bTV дали са открити други нарушения в Касата, Петров отговори: "Имаше доста странни позиции, заложени в договарянето на медицински изделия." "Министър Москов започна да използва касата в предизборна кампания. Касата е национална институция – нейното място не е за политическа употреба. Сега се използват някакви числа, които са пълни лъжи", допълни Петров.

"Внушението, че НЗОК е заплатила неизвършена дейност е изключително тежка клевета от страна на бившия министър, който до преди два месеца се месеше ежедневно в работата на НЗОК пряко, чрез заместник - министрите и съветниците си, които бяха в Надзорния съвет и оперативното ръководство на касата. Чрез тях, без ясно законово основание, без техническа и логистична подготовка, той наложи на НЗОК, болниците и пациентите въпросния пръстов идентификатор. Последният пък създаде огромни проблеми на всички в процеса на вземане на пръстовите данни, обработката и идентификацията, струващи време, нерви и пари на болници, пациенти и персонала на касата", припомниха от Касата в изявлението си до медиите.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички