Здравната каса се оказа осъдена от директора си

Здравната каса се оказа осъдена от директора си
Източник: БГНЕС

Столичната университетска болница "Св. Иван Рилски" е поредната, осъдила здравната каса за неплатена надлимитна дейност, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването. Искът към касата е за дейността на болницата през 2016 и 2017 г., делото е спечелено от лечебното заведение на първа инстанция и е за 213 577 лв. плюс лихвите и разноските по делото.

През 2017 г. директор на "Св. Иван Рилски" беше настоящият управител на Здравната каса Дечо Дечев. "Интересно дали управителят на НЗОК ще обжалва решението, което е в полза на болницата, чийто директор бе доскоро. Формално д-р Дечев не е в конфликт на интереси, но обстоятелствата го поставиха в тази донякъде комична ситуация – да стартира съдебната процедура като ищец и да я завърши като ответник", коментират от Центъра за защита правата в здравеопазването, пише в. "Сега".

Това е поредната болница, осъдила касата за неплатена надлимитна дейност. В мотивите на решението на Софийския градски съд се казва: „В рамките на вече сключени договори за предоставяне на медицински услуги, финансирани от НЗОК, настоящата съдебна инстанция намира, че е недопустимо да се предприемат такива последващи действия от възложителя (НЗОК), с които чрез ограничаване на свободата на избор на здравноосигурените лица се обезпечава достатъчността на обществения финансов ресурс.”

Според съда при изчерпване на лимита болницата трябва да откаже лечение на пациента, да му иска пари - което е забранено според договора ѝ с Касата, или да го лекува безплатно, което е икономически необосновано. Затова така се ограничават правата на здравноосигурените "за свободен, равен достъп до здравни грижи в рамките на пакета, гарантиран от НЗОК, включително и по отношение избора на медицинско заведение".

Решението може да се обжалва пред Апелативния съд.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.