Защо висшето образование се обезценява?


Защо висшето образование се обезценява?
Снимка: iStock/Guliver

8401

Според статистиката само около 60% от студентите завършват своето висше образование и получават бакалавърска степен. Оказва се, че в днешния забързан свят то не ви гарантира успех. Напоследък чуваме все повече истории на самоуки предприемачи, които не са губили време в университета и въпреки това са завладели света. Ето няколко причини, които водят до обезценяването на образованието.

1. Високи такси

В повечето западни страни привилегията да учите в университет струва много пари и в крайна сметка завършилите са принудени да търсят високо платена работа, за да изплатят студентските си заеми.

Но тогава се появява друг проблем – много компании търсят хора с трудов стаж. Затова мнозина избират професионалния живот след гимназията и за 4-5 години стават квалифицирани специалисти с прилично ниво на заплата и сериозен професионален опит.

2. Много успели хора нямат диплома

Примерът е изключително важен в днешно време. Младите хора гледат телевизия, информират се, следят социалните мрежи и това, което виждат, е как голям процент от най-успелите хора в света всъщност не са стъпвали дори в колеж – Опра Уинфри, Марк Зукърбърг, Бил Гейтс и т.н.

3. Всеки ден се появяват нови професии

Преди 20 години никой не беше чувал за техници по роботика, SEO специалисти и диетолози. Някои области се развиват толкова бързо, че просто не можете да научите за тях в което и да е учебно заведение. Един пример е онлайн предприемачеството.

Висшето образование е сложна институция, която не е в крак с бързите промени в света. И е наистина страшно да се мисли как пазарът на труда ще се промени през следващите 20 години – ще има работни места, които дори все още нямат имена.

4. Онлайн обучението е сила

Университетите осигуряват сравнително общо образование, въпреки факта, че предметите са свързани с вашите специалности. Днес има огромен брой онлайн платформи, които могат да ви помогнат да развиете определено умение, защото понякога е просто излишно да прекарвате 4 години в събиране на обща информация, когато можете да научите това, което наистина ви трябва, само за няколко месеца.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички