Защо французите мразят италианците?


Защо французите мразят италианците?
Снимка: iStock/Guliver

6796

Когато Бенито Мусолини обяви война на Франция през 1940 г., малко след като германците окупираха Париж, заминаващият френски посланик Андре Франсоа-Понсе обвини Италия в "удар в гърба". Настоящият посланик в Рим, Кристиан Масе, дипломатично запази мислите си за себе си, когато миналата седмица излетя у дома - първият френски посланик, който бе изтеглен от Италия за почти 80 години. Това пише в материал на The Times, цитиран от "Фокус".

Шумният разрив между държавите-основателки на ЕС беше провокиран от дръзко пътуване до Франция на Луиджи ди Майо, заместник министър-председател, за да се срещне с протестиращите „жълти жилетки“, които се опитват да свалят президента Еманюел Макрон. Корените на спора обаче са в редуващите се любов и омраза, които се простират от векове до дори хилядолетия.

Защо съседите, които на външен вид имат толкова много общи неща - любовта към добрата храна, усещането за мода, радостта от живота - толкова се вбесяват един от друг?

Франция и Италия са като „две братовчедки, всяка от които смята, че е по-хубава“, каза Франко Вентурини, писател в Италия за Corriere della Sera, който се е образовал във Франция и е кавалер на Почетния легион .

Погледнато от италианската страна, тяхната история е един от многобройните повторения на по-мощния, арогантен и обикновено по-добре организиран съсед на север.

Дори и славните дни на Рим - единственият път, когато италианците са на върха - сега се подиграват с приключенията на Астерикс, сръчният гал, който громеше нашествениците от юг.

В продължение на векове френската корона се намесва в делата на много от самоуправляващите се градове в Италия, дори задържа и дресира за известно време папите в Авиньон .

Най-прочутият италиански внос във Франция е Наполеон Бонапарт, който идва от семейство на тоскански благородници и е роден в Корсика, чието управление преминава от Генуа във Франция.

Отговорът му, по отношение на неговото изкачване към властта, е да води военни кампании през съвременната Италия, като разграбва ценни творби и ги занася в Париж. Той взе папата за затворник - и направи това като император.

Италия най-накрая се превърна в единна държава през 1871 г. и се бореше да настигне ближния си, но резултатът е провален фашизъм и поражение във Втората световна война. Следвоенна Италия беше стилна, но Франция имаше и стил, и власт, и неприкрито презрение към съседа си, докато изграждаше ос с Германия, която да доминира в Европа.

Тази омраза не е изчезнала и в наши дни. Франция аплодира, когато на финала на Световното първенство през 2006 г. Зинедин Зидан удари италианския полузащитник Марко Матераци заради споменаване на сестра му. Но това се обърка, когато президентът Никола Саркози опита собствената форма на френско-италианско помирение, като се ожени за Карла Бруни, модел и певицата, родена в Италия. Тя поне пееше на френски.

По-сериозно, Северна Африка, смятана от двете страни за задния им двор, е причина за сериозно недоволство. Италианците остават недоволни от французите заради въздушната кампания през 2011 г., която свали Муамар Кадафи в Либия, унищожавайки влиянието на Рим и създавайки хаос, който отприщи вълна от бежанци, насочени към италианските брегове.

Пристигането на Емануел Макрон като президент през 2017 г. изглежда обещаваше подобрение в отношенията. През януари миналата година той подписа двустранен договор за приятелство. Въпреки това той каза, че се надява, че италианците ще направят „проевропейски избор“ на изборите, които щяха да се проведат два месеца по-късно. Вместо това резултатът е коалиция от радикалното движение "Пет звезди" на Ди Майо с десните популисти на Лигата, чийто лидер Маттео Салвини, заместник министър-председател, е остър критик на Макрон, особено по отношение на имиграцията.

Непосредствената причина за изблика на миналата седмица бе посещението на Ди Майо в провинциална Франция, за да се срещне с членовете на движението на „жълтите жилетки“. „Вятърът на промяната е прекосил Алпите“, пише Ди Майо, споделяйки надежди за съюз с протестното движение, което планира да издигне кандидатите на изборите за Европейски парламент през май.

За Макрон, който през последните месеци се е опитал да се издигне над серия от негативни коментари от Рим, подобно вмешателство във вътрешните работи на страната му се оказа последната капка. „Да имаш разногласия е едно; да развалиш отношенията с предизборна цел е друго ”, гръмна френското външно министерство.

Нито една от страните няма стимул да се оттегли преди изборите за Европейски парламент. Като се сблъсква с италианците, Макрон всъщност поема твърда линия срещу популистката си съперничка у дома – „Националното обединение“ на Марин Льо Пен (бивш Национален фронт), което се съревновава с партията му за евроизборите.

Въпреки близките отношения на Макрон с Ангела Меркел, германският канцлер, тя и други лидери на ЕС бяха достатъчно мъдри, за да останат настрана, въпреки че италианците далеч не са единствената нация, която е била раздразнена от френската арогантност.

Меркел обаче сама си имаше основание да гледа укорително на Макрон миналата седмица, който искаше да наложи ограничения на газопровода „Северен поток-2“ от Русия, който е важен за Германия, но се възприема като стратегическа заплаха от някои държави от ЕС и Америка. Това бе знак, че Макрон мери мускулите си с повече от един съсед.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички