Защо Тръмп иска нефта на Сирия?


Защо Тръмп иска нефта на Сирия?
Снимка: Getty Images

6953

Президентът на САЩ Доналд Тръмп очевидно е хвърлил око на петрола на Сирия. След като изпрати войски да пазят петролните находища в измъчената от войната страна, той даде да се разбере, че планира сделка с американска енергийна компания, която да добива петрол в Сирия.

"Това, което възнамерявам да направя, може би е да сключа сделка с ExxonMobil или някоя от нашите страхотни компании, за да влязат там и да го направим както трябва ... и да раздадем богатството", каза Тръмп по време на изявлението си по повод убийството на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади.

Той определи сирийския нефт като приоритет на националната сигурност на САЩ и обеща да разположи войски за защита на петролните резерви на страната. Министърът на отбраната Марк Еспър потвърди намерението американски военни да пазят сирийските петролни находища от джихадистите от "Ислямска държава". Това обаче означава, че до тях няма да имат достъп нито армията на президента Башар Асад, нито руските и турските войски, които също са в района.

Тръмп вече си навлече остри критики и от републикаците, и от демократите, след като изтегли американските войски от Северна Сирия, разчиствайки пътя на турската военна офанзива срещу кюрдите, които от години са основен съюзник на Вашингтон в борбата с дижхадистите.

През уикенда обаче над 500 американски военни, които по-рано бяха изтеглени в Ирак, се върнаха обратно в Североизточна Сирия. Около 90% от сирийския добив на нефт е съсредоточен на източния бряг на река Ефрат.

Президентът обяви, че военните са "обезопасили" петролните находища, внушавайки, че завземането на основния природен ресурс на страната оправдава Америка допълнително да разшири военното си присъствие там.

По-рано Тръмп предложи някоя американска компания да помогне на сирийските кюрди да добиват нефт, за да обезпечат паричния си поток. Това, разбира се, няма да е безплатно.

"Петролът е толкова ценен поради много причини. Първо подхранва ИДИЛ. Второ помага на кюрдите - защото по принцип е отнет от кюрдите. Трето може да ни помогне, защото и ние трябва да можем да си вземем малко", казва президентът на САЩ.

В изявлението си Тръмп припомни препоръките си по време на войната в Ирак за продажба на иракски нефт, който да компенсира огромната цена на конфликта. "Казах пазете петрола. Ако (войските, б.р.) отиват в Ирак, пазете петрола. Но те така и не го направиха", отбеляза той. Войната в Сирия също не е евтина за САЩ и това беше една от причините президентът да иска да изтегли военните си оттам.

Контрабанда и "държавен бандитизъм"

Петролните планове на Тръмп никак не се харесаха на Русия. Руското министерство на отбраната нарече действията му "държавен бандитизъм" и припомни, че единствено сирийското правителство има права върху нефтените находища в страната.

Според руснаците САЩ вече прави контрабанда на сирийски нефт, изнасяйки цели танкери с петрол от Сирия. Добивът му се извършвал от американски фирми с помощта на оборудване, внесено в нарушение на всички международни санкции, а САЩ печелели над 30 млн. долара месечно от този бизнес.

Подкрепа за кюрдите или обикновена плячка

В самата Америка петролната авантюра на президента се приема за нещо нормално. Републиканският сенатор Линдзи Греъм подкрепи апетитите на Тръмп към сирийския петрол. Според него находищата се контролират главно от сирийските кюрди, а САЩ е техен партньор и помощник.

Сенаторът смята, че действията на Вашингтон "не нарушават никакъв закон", а са "просто разумна външна политика". "Това е печелившо за всички. Сирийските демократични сили ще получат повече пари, ако успеем да модернизираме нефтените находища", твърди Греъм.

В миналото Тръмп е давал за пример войните в историята, когато победителят във войната е вземал плячката. "Плячката принадлежи на победителя. Побеждаваш във войната и я вземаш", посочва той. Очевидно и сега действа така.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички