Защо Йончева, а не Станишев?


Защо Йончева, а не Станишев?
Снимка: БГНЕС

2513

Човекът, ръководил най-дълго и БСП, и ПЕС, бе отхвърлен като водач на евролистата на българските социалисти. Първото място бе отредено на Елена Йончева, а Станишев дори още не знае дали ще е втори. Какво означава това обяснява Емилия Милчева за "Дойче Веле България".

Председателят на ПЕС Сергей Станишев, който през 2021 ще закръгли 10 години на този пост, беше близо 13 години начело и на БСП. А сега ще трябва да чака до началото на април, за да разбере на кое място ще попадне в листата за предстоящите евроизбори. Първото вече го спечели непартийната Елена Йончева - Националният съвет на БСП взе решението с 95 гласа за Йончева срещу 75 за Станишев. Тайното гласуване бе предшествано от неколкочасови дебати - и близо тримесечни совалки и съгласувания.

Победа за… Нинова

Победителката аргументира успеха си с демокрацията: „Нормално е в една демократична партия да има дебат. Той може да е изпълнен с аргументи, така че няма нищо страшно в него. Страшно е, когато в демократична система в една партия няма битки на идеи и лидерът се избира с 98%, както е при ГЕРБ“, заяви Йончева. А победеният обеща да направи всичко по силите си „БСП да се събере, а не да отиде на изборите, подскачайки на един крак, защото така няма да стигне до финала“. Но има още една победителка: с този вот лидерката на БСП Корнелия Нинова спечели срещу водача на ПЕС Сергей Станишев.

А иначе двете кандидатури са поне на пръв поглед доста сходни - Йончева и Станишев са състуденти от следване в Москва, произхождат от фамилии, свързани с БКП/КПСС, майките им са рускини, и двамата се радват на добра кариера. Като че ли единствената разлика е кой стои по-близо до партийната лидерка. И тук печели Йончева.

От политическа гледна точка ходът с непартийната кандидатура на Йончева може да се окаже доста ефективен за социалистите, които сега се надяват да повторят успеха с издигането на командира на Военновъздушните сили Румен Радев за президент. Целта на „Позитано“ 20 е да се мобилизират гласове от периферията, извън твърдото ядро на БСП. А това означава - от територията на националисти и центристи.

Бившата журналистка се отказа от депутатския си имунитет заради обвинение за пране на пари в особено големи размери, повдигнато ѝ от прокуратурата през януари тази година. Според разследващите, парите са източени от КТБ чрез офшорка. При избирането на Йончева за евродепутат това производство ще трябва да се замрази, а имунитетът ѝ ще трябва да се иска от Европейския парламент. Самата Йончева вече заяви, че няма да се поколебае да сдаде имунитета си още веднъж.

Образът ѝ на борец срещу корупцията е симпатичен на мнозина. Шуробаджанашки назначения в община Хасково, скандални телефонни записи на министъра на културата Боил Банов заради ремонта на Ларгото, но властта е най-чувствителна по темата за пътищата. Докато Станишев се хвалеше колко номинации има, Йончева обяви, че строителните фирми „връщат“ 40% от бюджетите за пътна настилка към управляващите - точно в деня, в който БСП поиска от Агенция „Пътна инфраструктура“ да провери 46 пътни точки. Всеки в България знае, че пътищата са лоши. И всеки се досеща защо слабостта на ГЕРБ е строителството. Е, кой тогава ще се хареса повече - евробюрократът или боркинята?

Защо изобщо БСП е в ПЕС?

За Станишев, който през последните години успешно се преобрази от български в европейски политик, настоящата ситуация е не просто неловка и конфузна. Сегашният му трети мандат начело на европейските социалисти може и да е последен. А това означава, че може би ще трябва да обмисли някаква друга посока на личностната си реализация. Не и назад към БСП.

От края на миналия век ПЕС не е имала мнозинство в Европейския парламент. Тоест, тя е това, което е БСП в България от 2009 насам - винаги втора. Поредицата от загуби съвпадна с поемането на поста от Станишев. На пръстите на едната ръка се броят партиите от ПЕС, които управляват. Едва ли ще се случи чудо и на тези избори - въпреки гръмките слова на Станишев при преизбирането му, че ЕС е изгубил социалната си физиономия и затова ПЕС предлага нов социален договор за Европа. Но спомените за провалите на Франсоа Оланд да изпълни предизборните обещания на френската левица и на Матео Ренци в опита му да съживи икономиката на Италия още са твърде пресни, за да се вярва на нови заклинания. А някогашният партиен мастодонт в Гърция - ПАСОК, подпомагал често БСП, днес е част от т.нар. „Движение за промяна“, което с 6,4% е на четвърто място по одобрение. Първа е дясната „Нова демокрация“, следвана от управляващата СИРИЗА.

Днешните социалдемократи са само сянка на онова, което бяха през миналия век - един от двата стълба на европейската политика. Този упадък, „съпроводен от рязък ръст на популистите, както вляво, така и вдясно, няма да направи политиката на континента нито по-стабилна, нито по-предсказуема“, коментира още преди година изданието „Politico".

А отхвърлянето на Истанбулската конвенция е поредното потвърждение, че ляволибералните позиции на европейските социалисти и консервативно-националистическите възгледи на българските другари и другарки очевидно нямат никакви пресечни точки. Защо тогава БСП е в ПЕС?

*От пресцентъра на ПЕС ни съобщиха, че няма ограничения за броя мандати на лидера на европейските социалисти. В информацията се казва още, че в момента Сергей Станишев, заедно с лидери в ПЕС, се подготвя за предстоящите европейски избори. А в подготовка на Европейския съвет в Брюксел, в четвъртък той ще се срещне с общия кандидат на ПЕС Франс Тимерманс и с премиери от партии в ПЕС.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички