Защо 300 000 българи нито работят, нито учат?


Защо 300 000 българи нито работят, нито учат?
Снимка: БГНЕС

1925

Не бих казала, че голяма част от българите са демотивирани. По-скоро всеки има собствен поглед над нещата и собствен избор - дали да работи или да не работи. Не трябва да забравяме, че тези, които не работят в България, не търсят работа, но вероятно са намерили начин да преживяват. Това каза Надя Василева от Manpower пред Bloomberg TV Bulgaria.

Гостенката коментира профила на т.нар. демотивирани българи, които не работят и не учат и чийто брой е между 300 и 500 хиляди.

"Наистина са доста хората, които не работят и това е причинено от няколко фактора. Първо, имаме различни генерации в момента - повече от пет. В тези различни генерации хората имат различни очаквания от работата", каза тя.

По думите на Василева младото поколение очаква работата да бъде доста интересна, да е разнообразна и при тях излизането в чужбина не е свързано с емиграция, а да видят нещо ново, да научат нещо различно и да се върнат обратно. "Това е добра тенденция, но от друга страна това са хора, които предпочитат не да работят за дадена компания, а да се опитат да направят нещо сами. Тоест предприемачеството в тях е доста по-застъпено".

"Самите работодатели още не са преструктурирали начина си на работа, тъй като забелязваме в момента една революция на работното място, защото преминаването от човек към роботи е вече факт и ние все по-често ще ставаме свидетели на такова преминаване. Това няма да отнеме работни места, а напротив - ще създаде нови. Не трябва да забравяме, че повече от 45% от работните позиции за точно това поколение още не са измислени. Предстои ни интересно бъдеще".

Когато роботите заемат позициите с монотонна работа за хората ще бъдат отворени съвсем нови позиции, които ще бъдат много по-атрактивни, подчерта гостенката.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички