Защитените растения в България са 4695


Защитените растения в България са 4695
Снимка: Thinkstock/Guliver

19328

4695 са защитените растения в България, като по-голямата част от тях – 4100 са записани в Червената книга, съобщават от Министерството на околната среда и водите пред "Монитор". 

Критично застрашени от изчезване са само 595 видове, като такива са алдрованда, венерино пантофче, калопсиев дланокоренник и сибирски див тютюн.

От тях има само по едно находще в страната ни. „България е на едно от първите места в Европа по богатство на видове, съобщества и природни местообитания. С това е свързано наличието на големия брой защитени растения у нас.“, уточняват от екоминистерството.

Розовия златовръх, силивряка, теснолистия божур и белия оман са част от застрашените от изчезване растения. По данни на екоминистерството 30% от находищата на бял оман са били унищожени през 2015 г. Ресорното ведомство е сигнализирало на прокуратурата за констатираното нарушение. Редица пролетни растения като някои видове кокичета, минзухари, иглики, перуники, синчец, също са забранени за бране, изкореняване и продажба от Закона за биологичното разнообразие.

Други растения, като пролетната циклама и салепите, които често са наричани с международното им име орхидеи, са под защита и на Вашингтонската конвенция (CITES). Тя опазва видовете, които са световно застрашени от изчезване и са под контрол в международната търговията.

Проверки на екоминистерството през последните 4 години установили общо 16 нарушения. 4300 лв. е общата сума, с която министерството глобило нашенците, дръзнали да заобиколят закона. Сред нарушенията били незаконна продажба на снежно и елвезиево кокиче, разораване на част от находище на българска гърлица и теснолист божур, както и събиране на корени от лечебна ружа. Хванати били и нелегални търговци на бодлив залист.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички