Закрива ли се в действителност Фондът за лечение на деца?

Закрива ли се в действителност Фондът за лечение на деца?
Източник: Thinkstock

Според подготвяните промени в здравеопазването дейносттите на Фонда за лечение на деца и Комсията за лечение в чужбина ще бъдат прехвърлени към Здравната каса. Това се превърна в една от най-обсъжданите и критикувани реформи.

Единственото сигурно е, че фондът се закрива. Оттам нататък как точно ще работи Здравната каса и какъв ще бъде редът, по който ще подпомага деца, е абсолютно неясен, защото следва да бъде изготвена наредба, а тя не е готова”, коментира Красимира Величкова от Българския дарителски форум пред BTV.

По думите ѝ досега Фондът за лечение на деца е бил финансиран от бюджета, от дарения, от глоби, налагани от Агенцията за закрила на детето, както и от депозитите, които партиите дават на Централната избирателна комисия по време на избори.

„Сега, с този проектозакон, законодателят казва, че вече могат да се ползват същите привилегии за дарения към касата”.

В разговора участва и журналистът Григор Малинов, на чието дете предстои контролен преглед в Болония през януари. „Това преместване на фонда дали няма да възпрепятства този процес”, попита той като израз на опасения, свързани с достъпа до леченията на децата, заради предстоящите структурни промени.

„Другото нещо за мен е как ще се прави контролът. Видяхме, че вчера министър Ананиев, който се води за най-добрия бюджетар на републиката, направи крачка назад и каза, че още не е решено дали Общественият съвет към Фонда ще продължи да съществува или контролните функции ще са по някакъв друг начин”, коментира още Малинов.

Според бившия управител на НЗОК д-р Нели Нешева обаче е рано да се правят заключения за дейността на Фонда, след като функциите му бъдат прехвърлени на Касата.

„Думата „закриване” не е точно коректната – фондът се премества. В момента в министерството има Комисия за лечение в чужбина, има Фонд за лечение на деца в чужбина - това са комисии, които са идентични на три места. Формулярите се издават единствено от Касата – когато преминат всички технически анализи, се стига до касата. Съвсем нормално е да се преместят на място, където най-адекватно могат да реагират”, коментира Нешева.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.