Законно ли е предложението за първия ден от болничния?


Законно ли е предложението за първия ден от болничния?
Снимка: iStock/Guliver

3855

"Предложението да не се плаща първия ден от болничния е направено по един нелегитимен начин от коалиционния съвет. Изведнъж се взима решение, което предизвика скандал. Защо това предложение не е обсъждано на Тристранния съвет по време на дискусията за Бюджет 2020? От нищото се появи този въпрос." Това каза депутатът от ДПС, председател на парламентарната социална комисия и бивш социален министър в кабинета "Орешарски" Хасан Адемов в интервю за bTV.

По думите му "тази мярка обаче няма да реши проблемите. Това е осигурително пращане. Солидарно плащат работници и работодатели. Ако не се плаща първия ден, какво пречи на личните лекари да издават болнични по 4-5 дни?" каза още той и уточни, че личните лекари имат право да дадат болничен в размер на 14 дни.

Бившият социален министър припомни, че темата стои от 2010 г., когато работодателите я предлагат, като антикризисна мярка.

"Аргументите са, че така ще има споделена отговорност между работници, служители и НОИ. Проблемът е в контрола. Не мисля, че неплащането на един ден ще има някакъв финансов ефект. Сега с тази идея се създава благоприятна среда за издаване на фалшиви болнични. Липсата не ефективен контрол не може да се прехвърли като отговорност на работници и служители. Работодателите казват, че те не могат да контролират всеки работник. Този, който е решил да се възползва от фалшив болничен, ще продължи да го прави", убеден е Хасан Адемов.

"Остава убеждението, че става въпрос за пазарлък. Дискусията стана една мелодрама", каза още той.

"Всички предложения, които са свързани с промени, трябва да почиват на съдържание и смисъл. Здравната каса няма никаква връзка с плащането на болничните и осигуряването, освен че в нея работят лекари. Това са съвсем различни системи. Смятам, че това е безсмислено предложение", коментира пред БНТ предложението на управляващите Христина Вучева, бивш министър на финансите.

"Изведнъж, ни в клин, ни в ръкав, по повод някаква среща, някъде, някой вади от джоба предложение - много са фалшивите болнични дайте да ги намалим. Как? Няма да ги плащаме. Не плащаме, няма фалшиви болнични. Това е нон сенс.

Значи, работодатели и работници се осигуряват, а после ние им казваме, няма да ви плащаме обезщетение, въпреки че сте си го платили. Има нещо много грешно в този подход", категоричен беше и Иван Нейков от Балкански институт по труда и социалната политика пред БНТ.

Това е "толкова глупаво предложение, че се надявам министър-председателят да се намеси и да спре тази глупост", категорична беше Вучева.

Защо работодателите започнаха да плащат първите 3 дни от болничния? Това беше временна, кризисна мярка, припомни Нейков и продължи: "Смисълът беше, че работодателят, стоейки най-близко до работника, ще упражнява най-добър контрол."

Според Вучева точно обратното, при въвеждането на мярката "самите работодатели пращаха работника да иска болнични, за да пестят разходи, тъй като имаше предприятия със затихващи функции. Работодателите искаха да задържат работниците, но някой друг да им плаща."

Не може да се обвързва предложението за увеличаването на минималната пенсия с намаляването на болничния, за да се балансира бюджета на ДОО, категоричен е Нейков. "Нищо общо няма плащането на болничните и размера на пенсиите, те идват от два различни и не свързани помежду си фондове. Няма как да изтъргуваш по-високи пенсии срещу по-малко болнични", обясни той.

Много голяма част от нарушенията не са при майчинството и трудовите злополуки, а при общите заболявания. Затова, една от мерките за повишаване на контрола може да бъде, ако болничния лист е за 3 дни с общо заболяване, да се задължи пациентът на 3-тия ден да иде на контролен преглед. Така хем объркваш плановете на този, който лъже, хем увеличаваш контрола.

И ако не ида на контролен преглед, да не се активира болничния лист. Има и друг вариант, личните лекари да започват да дават вместо до 14 само до 7 дни болнични, например. До 14 дни да трябва лекарска комисия, т.е. трябва да търсим мерки за повишаване на контрола. Тези две мерки предложи Иван Нейков.

Това са палиативни мерки, контрира го Вучева. "Да се лъже стана ежедневие От това няма да се оттървем. Усилията трябва да са в посока, това е истинският огромен проблем, по който трябва да се работи с години. Всичко друго, както и това с болничния, е губене на обществено време. Това е безумие."

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички