Задържаните служители на НЗОК източили 1,1 млн. лева


Задържаните служители на НЗОК източили 1,1 млн. лева
Снимка: БГНЕС

3340

С близо 1,1 млн. лева е била източена Здравната каса чрез корупционната схема, действала около една година, участниците в която бяха арестувани в сряда в Пловдив. Това обяви на брифинг окръжният прокурор Румен Попов.

При акцията бяха задържани шефът на дирекция в РЗОК Иван Деспотов, колегата му Влади Манев, собственикът на верига аптеки Николай Александров и мъж, който е бил подставено лице в схемата.

"Тя е била следната: Деспотов и Манев са предоставяли на собственика на аптеките информация за тежко болни пациенти, предимно с хептатит C. Николай Александров е наел подставеното лице, за да регистрира три виртуални аптеки. На тях Касата е превеждала средства за медикаментите на въпросните пациенти, които са били дублирани", обясни прокурор Попов, цитиран от "24 часа".

По думите му на практика болните не са били ощетени. Те са си получили лекарствата от реални аптеки. Чрез фалшифициране на документи обаче техните имена са се дублирали, за да могат виртуалните аптеки да получат средства от НЗОК за уж предоставените медикаменти.

Наблюдаващият прокурор Галин Гавраилов подчерта, че подставеното лице е подписвало всички документи. Той е теглел от банката парите, които Здравната каса е превеждала за лекарствата. След това ги е предавал на собственика на реалните аптеки - Николай Александров, който пък ги разпределял между участниците в схемата.

Най-много пари са прибирали Влади Манев и Иван Деспотов. Двамата са привлечени като обвиняеми за получаване на подкуп от 50 000 лева от Александров и за помагачество за документна измама.

Собственикът на веригата реални аптеки е наемал за виртуалните магистри фармацевти, на които е плащал заплати, без те да ходят на работа.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички