За половината 2019 г. са издадени толкова болнични, колкото за цялата 2007 г.


За половината 2019 г. са издадени толкова болнични, колкото за цялата 2007 г.
Снимка: iStock/Guliver

4909

След арестите на лекари, замесени в издаването на фалшиви телкови решения, премиерът Бойко Борисов се зае със стара своя болка - фалшивите болнични, пише в. "Сега".

В сряда Борисов съобщи данни за огромен ръст на издадените през тази година болнични листове. "Много съм разтревожен, над 3.5 млн. болнични са издадени, миналата година са били 2 милиона. Това е голям бич за работодателите, докато някой си пълни джобовете", обясни премиерът по време на конференция за борбата с контрабандата на цигари. Той е разпоредил още вчера проверка за реда, по който се издават болничните, а лекарите предупреди: "Никак не ми е приятно да арестувам доктори и медицински лица, защото всички ги уважаваме, но призовавам да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели". Борисов припомни акциите срещу измами с ТЕЛК с коментара: "Виждате какви безобразия се правят там".

3.5 млн. е очакваният брой на болничните листове за цялата 2019 г., съобщиха по-късно от Националния осигурителен институт. За първите шест месеца на годината са издадени 1.7 млн. болнични листа - съизмеримо с броя на болничните за цялата 2007 г., когато са били около 1.9 млн. Общият размер на начислените парични обезщетения, изплатени от ДОО на база болничен лист за 2018 г., е 557 001 146 лв. От статистиката на сайта на НОИ се вижда, че миналата година са платени 2.747 млн. обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, поради нетрудови злополуки и поради гледане на болен член на семейството и карантина. Това обаче са само болничните от четвъртия ден нататък, които се плащат от института. Данни за броя на обезщетенията за първите три дни, плащани от работодателите, не се публикуват официално. По прогнози на Фискалния съвет се очаква те да бъдат около 200 млн. лв. за 2019 г. "По наше мнение тези средства за сметка на работодателите и на ДОО през 2019 г. ще надхвърлят 700 млн. лв.", се посочва в становище на съвета за закона за бюджета на ДОО за 2019 г. На този фон обжалваните от НОИ болнични листове през 2018 г. са 9514, а проверките на лечебни заведения - 1174.

Проблемът с фалшивите болнични отдавна се поставя от работодателските организации. От 2010 г. като антикризисна мярка държавата промени закона и задължи работодателите да поемат изплащането на първите три дни от отпуска за лечение. Преди това бизнесът покриваше само първия ден от обезщетението, а след това се включваше НОИ. Заради непрекъснато растящите разходи по изплащането на отпуските по болест на служителите си бизнесът настоява да се върне старото положение или да се намали размерът на обезщетението - през първите три дни от болничния лист работникът да получава 50% от осигурителния си доход, а не 70%, както е сега.

Фирмите открай време алармират, че особено в летните месеци е масово явление работници да излизат в отпуск по болест, за да ходят на почивка или да се хванат на временна втора работа. Най-много оплаквания идват от фирми в близост до границата с Гърция. Работодатели от тези райони твърдят, че масово работници отиват за няколко седмици в южната ни съседка да прибират реколта, като в същото време представят документи, че са болни. "Голяма група от хората с болнични отиват да берат гъби или ягоди. В това време те получават заплати и не може да бъдат заменени с нови работници", констатира в сряда и премиерът.

В края на 2017 г. осигурителният институт предложи да се намали размерът на болничния през първите три дни от 70 на 50% от заплатата, но след яростна съпротива се отказа от идеята. В замяна премиерът Борисов нареди институциите и полицията да направят "последен опит" да овладеят измамите с обезщетенията, за да не се разболяват всички в петък и "айде в Гърция на почивка". Той на едро оцени щетите за "над половин милиард". Повече за тази акция не се чу, мерки така и не бяха предложени, а първите три дни останаха ангажимент на работодателя.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички