За броени дни: 3000 пешеходци хванати да пресичат неправилно


За броени дни: 3000 пешеходци хванати да пресичат неправилно
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

4025

250 водачи са отнели предимство на пешеходец, а близо 3 000 са пресеклите неправилно за периода от 4 до 15 февруари. Това каза полицейският инспектор от отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" Илия Георгиев по време на брифинг по повод резултатите от проведена операция за спазването на Закона за движение по пътищата от пешеходци.

При проведената акция е установено, че при повече от 100 случаи пешеходци пресичат неправилно, съпровождайки ги малки деца. По време на полицейските действия са констатирани и тежки пътни произшествия със загинали пешеходци. Инспектор Георгиев уточни, че от началото на месеца са регистрирани доста на брой настъпили транспортни произшествия. Според него основната причина за възникването на подобни ситуации е липсата на концентрация и недостатъчно сериозно отношение от страна на водачи и пешеходци.

„Не се съблюдава районът, в който се управлява превозното средство, че например е жилищна зона или преминават близо до училище. Много често пропускат знаците, не биват предупредени от рано, защото не се съобразяват с подреждането им. По отношение на пешеходците, това, което ми е направило впечатление, е че не се съобразяват по никакъв начин. Предприемат пресичане на път без въобще да се огледат“, отбеляза още той, цитиран от "Фокус".

„На пешеходец за неправилно пресичане глобата е в размер от 20 до 50 лв. Когато е установено нарушение от страна на водач, че е отнел предимство на пешеходец, законът предвижда глоба в размер на 100 лв. и се отнемат 8 контролни точки“, обясни инспектор Георгиев.

По думите му трудно би се изготвила статистика в коя част на денонощието се отчитат по-голям брой нарушения от страна на участниците в движението. „Искам да предупредя всички, които се движат пеша, в качеството си на пешеходци, когато са участници в движението да се стремят да пресичат само на обозначените за целта места, да съблюдават указанията на регулировчиците и контролните органи. През зимата да носят по светли дрехи и децата да бъдат снабдени с необходимите светлоотразителни индикатори, за да позволят на водачите да ги виждат от далече“, уточни той.

Георгиев отбеляза, че в големите градове, като Стара Загора, Пловдив, Бургас и Варна се установяват най-много нарушения.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички