Юнкер разкритикува двойния стандарт на храните в Европа


Юнкер разкритикува двойния стандарт на храните в Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

2874

"Не приемам, че в някои части на Европа на хората се продават храни с по-ниско качество, отколкото в други държави, въпреки че търговската марка и опаковката са едни и същи. Сега трябва да предоставим на националните органи повече правомощия, за да отстраняват незаконните практики навсякъде, където съществуват". Това заяви в своята трета годишна реч за състоянието на Европейския съюз председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и точно на тази база Европейската комисия даде своите препоръки по отношение на "двойния стандарт на храните".

Крайно интересен факт е, че в официалното съобщение на ЕК по въпроса се говори за "насоки към държавите членки за по-ефективно противодействие на нелоялните практики". Насоките трябва да подпомагат националните органи при преценката дали дадена компания нарушава законодателството на ЕС, когато продава продукти с различно качество в различни държави.

Всъщност Брюксел оставя преценката изключително на националните органи (бел. ред. - в България това е Българската агенция по храните). "Отговорност на националните органи за защита на потребителите и за храните е да гарантират, че дружествата спазват законодателството на ЕС. При все това Европейската комисия е поела ангажимент да подпомага органите чрез тези насоки и по различни работни направления", гласи официалното становище.

Основният съвет на ЕК към националните регулатори е да се съобразяват с Директивата относно нелоялните търговски практики. Съгласно тази директива са забранени нелоялните търговски практики, като например предлагането на пазара на продукти с идентична производствена марка по начин, който евентуално може да заблуди потребителите.

Друга отправна точка за преценка е Регламентът за предоставянето на информация за храните. Съгласно него потребителите трябва да получават достоверна и достатъчна информация за всеки хранителен продукт. Например - етикетите на храните трябва да съдържат списък на всички съставки на продукта.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички