YouTube възпирал по-мащабно разпространение на пиратството


YouTube възпирал по-мащабно разпространение на пиратството
Снимка: iStock/Guliver

3173

Ако най-популярната платформа за видео YouTube изчезне, пиратството на музика ще процъфтява, сочи проучване на RBB Economics сред потребителите в Западна Европа.

Мнозина обвиняват портала YouTube, че вреди на легалните продажби, като позволява хостване и споделяне на видео съдържание. Реалността обаче е съвсем различна, показва изследване, поръчано от YouTube. Това съобщава TechNews.

Видеопорталът всъщност държи хората далеч от пиратските сайтове. Всеки ден потребителите на YouTube гледат над един милиард часа видео, сочи статистиката на най-популярната видео платформа.

Но това прави много хора, най-вече носителите на авторски права, нещастни. Сайтът е обвиняван, че използва правни вратички за показване на съдържание, защитено от законите за авторското право и, че е пиратско убежище.

Ръководството на YouTube не е съгласно с подобни оценки и поръча проучване на RBB Economics, за да види какво точно е въздействието на услугата върху музикалната индустрия.

Един от въпросите в изследването е дали YouTube държи потребителите далеч от пиратските музикални сайтове. Оказва се, че ако YouTube не съществува, 85% от времето, прекарвано сега в YouTube, ще се премести в по-нискокачествени канали и ще доведе до значително увеличаване на пиратството.

Освен това, ако YouTube изчезне за една нощ, половината от цялото време, прекарано там за музика, ще се пренесе в пиратски сайтове и услуги. Времето, прекарано в слушане на пиратско съдържание, ще се увеличи с 29%. По принцип YouTube е заместител на пиратското съдържание, подчертават от портала.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички