Възможно е да се ограничат парите от Здравната каса за болниците


Възможно е да се ограничат парите от Здравната каса за болниците
Снимка: Gettyimages.com

5679

След като по времето на предишното правителство на Бойко Борисов тогавашният здравен министър Петър Москов не успя в намерението си да бъде приета Национална здравна карта, която да е основата на това с кои болници НЗОК ще сключва договори и с кои няма, сега официално стартира втори опит. Вече е публикуван за обществено обсъждане проект на картата и становище за бъдещо решение на правителството.

Съгласно предложението, Националната здравна карта ще е документът, на чиято база НЗОК сключва индивидуалните договори с "изпълнителите на медицинска помощ" по Националия рамков договор за 2018 година. В картата ще бъдат посочени областите в България с недостиг и излишък на лекари и зъболекари, броят на болничните легла във всяко лечебно заведение, извършваните медицински дейности и колко са компетентни заведенията, които ги извършват. Ще има отчет и за спешните отделения, както и какви райони покриват.

Там, където има повече болнични легла, отколкото е нужно съгласно изчисленията на потребността, НЗОК ще сключва договори само с тези болници, които покриват изискванията на специална наредба, която ще бъде издадена от здравния министър. Със сигурност обаче ако броят на болничните легла и на видовете медицинска помощ е по-голям от потребностите на областта, с нови болници, които стартират работа по време, когато вече има действаща Национална здравна карта, НЗОК няма да сключва договори. С тях е възможно да бъдат сключени договори чак при изготвянето на следващата, годишна Национална здравна карта.

Картата ще се изработва от комисия, назначена от здравния министър, който ще е и председател на въпросната комисия. Картата ще се утвърждава от Министерския съвет.

Още подробности по темата прочетете в Actualno.com.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички