Въвеждат нови мерки срещу палмовото масло в млечните продукти


Въвеждат нови мерки срещу палмовото масло в млечните продукти
Снимка: Thinkstock/Guliver

4205

Властта обяви нови мерки срещу палмовото масло в млечните продукти. През уикенда земеделският министър Румен Порожанов обяви, че специално ново звено ще следи дали ни лъжат с растителни мазнини в сиренето и кашкавала.

Новата забрана ще изключва напълно възможността на етикет, на който пише „сирене” или „кашкавал” да има нещо друго освен истинско мляко. Освен това оттук нататък една и съща фирма няма да има право по закон да произвежда и млечни, и имитиращи продукти.

„Част от млекопроизводителите нямат нормално изкупуване на мляко заради това, че в много от продуктите се влагат заместители”, коментира Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите пред Нова телевизия.

По думите му няма как в магазина да има сирене на цена под 8-9 лева за килограм и да е само от мляко. Не изключи обаче и възможността в скъпите продукти също да има заместители.

„Има хора, които правят бизнес и пари от това нещо. Има хора, които са с лобита не само у нас, но и в ЕС. Този въпрос остро се поставя от няколко години. Сега казват, че до една година категорично щял да бъде решен”, допълни Зоров.

„Крайно време е държавата да поеме едно лидерство по отношение на качеството на храните. Хидрогенираните мазнини не са присъщи за човешката физиология. Настаняват се трайно в тялото ни и не може да се освободим от тях. Те трябва да бъдат забранени. Лошото е, че са и във всички десертни блокчета”, заяви от своя страна проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

„На пазара има продукти, които са съставени изцяло от палмово масло. В САЩ се смята, че частично хидрогенираните мазнини водят до 100 000 смъртни случая годишно. Там от 1 юни вече ще се смята за федерално престъпление влагането им в продуктите”, поясни д-р Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители”.

Той е на мнение, че у нас не може да бъде направен ефикасен контрол върху продуктите ментета.

Проф. Байкова допълни, че 6 до 8 грама дневно от тези частично хидрогенирани мазнини водят до повишение нивата на холестерола.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички