Във Варна вече действа "синя зона"


Във Варна вече действа "синя зона"
Снимка: БГНЕС

7084

От 11 юли започва да функционира „синята зона“ в центъра на Варна. Това обяви на пресконференция началникът на Общинско предприятие „Паркинги и синя зона“ Младен Иванов, предаде "Фокус".

В рамките на един месец за зоната за платено паркиране ще важи гратисен период, като водачите, които не са изпратили SMS или не са използвали някой от другите начини на плащане няма да бъдат глобявани. Заплащането на кратковременно паркиране във Варна ще се извършва по три начина. Първият е чрез мобилно приложение, което е уникално и го има само във Варна. Ще може да се заплаща за време през половин час, чрез предварително зареждане на „виртуален портфейл".

Вторият начин е чрез изпращане на SMS на кратък номер 1352. Третият вариант е чрез плащане в някой от 25 търговски обекти в центъра на града, обозначени със стикери с логото на предприятието. Става въпрос за хотели, магазини за хранителни стоки, за канцеларски материали, чието работно време съвпада с това на „синя зона“. Те ще бъдат оборудвани със специални технически средства, които ще са свързани с централната система. В тези обекти също ще може да се заплаща в брой. Това важи за чужденците, посещаващи Варна. Те ще могат да купуват виртуални талони, тъй като номерата на техните автомобили също ще бъдат въвеждани в системата.

Контролът в рамките на „синя зона“ ще се осъществява само на базата на регистрационните номера на автомобилите. Няма да има талони и винетни стикери. Според Младен Иванов идеята е в бъдеще обектите, в които ще може да се плаща за престой в зоната за паркиране да достигнат 100. Безплатно в обхвата на „синя зона“ ще могат да бъдат спирани всички електромобили, както и двуколесни моторни превозни средства. Паркирането за автомобили на хора с увреждания ще бъде безплатно в рамките на 3 часа, след което ще започва таксуване по цени за кратковременно паркиране от 1 лев на 60 минути.

Иванов посочи също, че в гратисния период за таксуване в „синя зона“ 25 инспектори на предприятието „Паркинги и синя зона“ ще раздават на гражданите и гостите на Варна брошури и ще разясняват правилата за ползване на платеното паркиране.

Служителите ще бъдат облечени със сигнални жилетки и ще имат баджове. Те ще раздават информационни материали на всички водачи, които имат интерес. „Синята зона“ във Варна стартира от утре – 11-ти юли. Обособени са 2603 паркоместа в карето между бул. “Христо Ботев“, бул. “Мария Луиза“, бул. “Осми приморски полк“, бул. “Цар Освободител“, бул. “Приморски“ и ул. “Девня“. Работното време на зоната е от 9 ч. до 19 ч. В едномесечен срок – до 12-ти август, при констатиране на неплащане такса за престой в зоната няма да бъдат поставяни скоби. За неправилно паркираните коли обаче ще се налагат санкции, съгласно Закона за движение по пътищата. Паркирането в „синята зона“ е разрешено до 3 часа. При достигане на максималния период системата няма да приема и таксува опити за последващи заплащания и клиентът трябва да премести своя автомобил извън обхвата на зоната. Нов тричасов престой може да започне, след като изминат 30 минути от изтичане на предходния. При нарушение, на автомобилите ще бъде поставяно техническо средство тип „скоба“, а санкцията за премахването й е в размер на 20 лв., съгласно наредба на Общинския съвет. След края на работното време, „закопчаните“ автомобили ще бъдат репатрирани, а собствениците им ще заплащат глобата и за скобата, и за репатрирането, обясни още Младен Иванов.

По негови думи над 800 заявления за паркиране в „синя зона“ са подадени от живущи в центъра на Варна или от фирми, чиито офиси или търговски обекти попадат в този обхват от улици, а 40 % от заявленията са подадени онлайн чрез сайта www.varnaparking.bg. За останалите ползватели на „синята зона“ методите за плащане за почасово паркиране ще бъдат три – чрез мобилно приложение, чрез SMS или в брой. Мобилното приложение може да бъде изтеглено от сайта на дружеството и дава възможност да се заплати и половинчасов престой на цена от 50 стотинки. Системата изпраща и предупредително съобщение 5 минути преди изтичане на периода на паркиране.

Друг начин за плащане е изпращане на съобщение. Клиентите на българските мобилни оператори трябва да пратят SMS на номер 1352, с текст, в който е посочен номера на автомобила. Съдържанието на SMS трябва да възпроизвежда буквално табелата с регистрационния номер на съответното пътно-превозно средство. Таксуването на паркиране с SMS е за един час и включва цената за едно съобщение от 1 лев плюс стойността на SMS-а към мобилния оператор. Успешно заплащане се счита за извършено, когато клиентът получи обратно потвърдително съобщение. Третият начин за плащане е в брой и се извършва в търговски обекти, които са отбелязани със стикер, на който е изписано на български и английски език. И там цената е 1 лв. на час. Постъпилите средства от „синята зона“ ще бъдат използвани целево за възстановяване на уличната и пешеходната инфраструктура в зоната, обясни още Младен Иванов. Очакваните за тази година приходи са в размер на 3,7 млн. лева, а за следващите пет години – 27 млн. лева. Общата инвестиция в „синята зона“ във Варна възлиза на 20 млн. лева.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички