Всяка трета везна на българските пазари не е законна

Всяка трета везна на българските пазари не е законна
Източник: БГНЕС

Почти всяка трета везна на откритите пазари, борси и временни пунктове в България не е законна. Това установи масирана проверка на инспекторите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

При проверени 392 сергии с общо 424 везни, се е оказало, че 123 не са в нормата. 90 от нередовните 123 везни не са предназначени за търговски цели, защото не са от одобрен тип или не са с оценено съответствие. Останалите 33 несъответстващи везни са без валидни знаци за последваща проверка на средства за измерване в употреба, тъй като не им е извършена ежегодно изискуемата проверка.

Проверката е включвала инспектиране за наличие на изискуемите знаци от метрологичен контрол и маркировки, които удостоверяват съответствието им с изискванията към тях при употреба за търговски цели, за техническата им изправност, за правилното им използване, както и за наличие на пломби с нанесени върху тях знаци, предотвратяващи достъпа до местата за регулиране и манипулиране на везните.

За установените нарушения на Закона за измерванията по време на проверката са съставени 111 акта за установяване на административни нарушения, а в процедура за съставяне са още 8 акта. Очаква се наложените санкции в наказателните постановления да надхвърлят 10 хил. лева. Основна част от проверките са следствие на получени сигнали от граждани за дадени пазари и/или сезонни обекти.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.