Все повече въпроси възникват около огромния имот на антикорупционния шеф Пламен Георгиев


Все повече въпроси възникват около огромния имот на антикорупционния шеф Пламен Георгиев
Снимка: БГНЕС

3234

Огромна слънчева тераса (186 кв. метра) на покрива в сградата, в която живее председателят на най-новото Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, предизвиква все повече въпроси.

От кадрите с дрон, които излъчи bTV още в края на миналата седмица, се вижда открито пространство, явно тераса, със зидана постройка в него. Терасата е направена в битов стил. Става ясно, че Георгиев разполага с нотариален акт за покупко-продажба на апартамент под терасата.

Шефът на Антикорупционната комисия обаче е ипотекирал в банка част от жилището си, за която самият той е категоричен, че не е негова собственост, показва проверка на ипотеката, която обезпечава жилищния му кредит. Става дума точно за терасата на покрива.

Според ръководителя на КПКОНПИ, въпросната тераса не е част от жилището, а представлява обща част от сградата. В ефира на "Тази сутрин" стана ясно, че към тази тераса обаче има достъп само от тризонета на Пламен Георгиев. В ипотеката на Георгиев попадат 186 кв. м от терасата, а тя не фигурира в декларацията му. Въпреки това откритата тераса влиза и в нотариалния акт.

Иначе апартаментът на Пламен Георгиев е с разгърната площ в размер на 156 кв. метра жилище и 43 кв. метра тераса, съгласно имотната му декларация за 2017 година​.

Според Валя Гигова, която е адвокат по вещно право, терасата винаги е част от жилището. Когато терасата е принадлежаща към конкретен обект, тя очевидно принадлежи към обекта, още повече в случая тя е описана в нотариалния акт.

Наказателният кодекс е строг в случаите, когато се предоставя невярна информация на банката за формиране на ипотека - глоба и затвор до 3 година.

Адвокатът и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов каза, че за да се даде точен отговор на въпроса дали към имота на Пламен Георгиев принадлежи и откритата тераса, трябва да се прегледат строителните книжа на обекта. Ако това е така, трудно може да се говори, че терасата е обща част. Възможно е обаче при един евентуален съдебен спор да се стигне до решение, че терасата е обща част.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички