Връчиха договори за над 165 млн. лв. за енергийна ефективност


Връчиха договори за над 165 млн. лв. за енергийна ефективност
Снимка: Министерство на икономиката

1884

Връчихме договори за над 165 млн. лв. на български компании за подобряване на енергийната им ефективност. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при връчване на договорите на спечелилите бенефициенти по процедура „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“.

Днес стартира изпълнението на 229 проекта по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ с общ размер на предоставената безвъзмездна помощ от над 165 млн. лв., съобщиха от МИ.

„С връчените днес договори, общият ресурс по ОПИК, който вече е включен в различни механизми за подпомагане на предприятията, е над 1.5 млрд. лв. или около 63% от общия бюджет на програмата“, съобщи Александър Манолев. По думите му към днешна дата има 1458 сключени договора по ОПИК, а 500 от тях са успешно приключили и напълно разплатени с бенефициентите. „Тези цифри красноречиво показват, че работим с добри темпове и което е най-важното – резултатите директно се отразява на българския бизнес“, допълни заместник-министърът.

Целта на процедурата „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“ е предоставяне на фокусирана подкрепа за насърчаване изпълнението на мерки за енергийна ефективност с цел постигане на устойчив растеж и конкурентоспособност на икономиката. При избора на проектите е даден приоритет на тези от тях, които се изпълняват в сектори с висока енергийна интензивност (химическа промишленост; производство на стомана; производство на цимент, керамика, стъкло и вар; производство на цветни метали, производство на хартия). Приоритетно са класирани и проекти, които се изпълняват на територията на Северозападния район за планиране.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички