Вредата от отворените офиси


Вредата от отворените офиси
Снимка: iStock/Guliver

4347

Преди четири години Крис Наджийл направил това, което правят повечето технологични шефове – преместил екипа си в отворен офис. Дотогава служителите работели от вкъщи, но той искал да са заедно, да се сработят и да си помагат. Скоро обаче станало ясно, че е направил огромна грешка. Всички били разсеяни, продуктивността спаднала и се усещало недоволство. През април 2015 Наджийл решил проблема, като пак преместил служителите, но този път в стандартни офиси – всеки си имал отделен кабинет.

Близо 70% от компаниите в САЩ са в офиси от отворен тип, пише BBC. Малко са тези, които залагат на традиционните работни места. Но проучванията показват, че в отворени офиси сме с 15% по-малко ефективни, трудно се концентрираме и е два пъти по-вероятно да се разболеем. Затова все повече собственици на фирми се замислят за промяна.

Основното предимство на стая с четири стени и врата е по-добрият фокус. Истината е, че не можем да вършим няколко неща наведнъж и то на място, където постоянно има разсейващи фактори.

Повечето хора се дразнят най-много от шума. Според изследване на Университета в Сидни над 50% от служителите в отворени офиси не са доволни от нивото на шума на работата си. Други фактори, сред които лично пространство, температура, качество на въздуха, също са отчетени като по-добри при компании, в които всеки си има отделен кабинет.

Поддръжниците на отворените офиси пък изтъкват, че тази подредба спомага за сработването и сътрудничеството в екипа. Но нека признаем – колко често обсъждаме важните идеи в общото помещение? По-вероятно е да отидем в друга зала само с няколко колеги. А на бюрата си да слушаме кой каква дреха си е купил и какво казало/направило гаджето на някого. Да не забравяме, че има начини екипът да се сплоти и ако не работи в една стая. Хората на Наджийл например имат правило всеки ден да обядват заедно.

Някои компании обаче не гледат с добро око на затворените офиси, а служителите им се тревожат, че ако не са в общото помещение, шефовете им ще си мислят, че се скатават от работа. Други фирми пък намират баланса като местят по-малки екипи в отделни стаи, за да им осигурят спокойствието да работят по даден проект.

Лошата новина за критиците на отворените работни места е, че концепцията няма да излезе от мода скоро. Но, както казва Наджийл, повече компании трябва да обмислят алтернативни варианти. Днес неговите служители са по-щастливи и продуктивни, а това помага и за успеха на бизнеса.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички