ВяЕЦ „Св. Никола“, собственост на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи, произведе над 166 000 MWh електроенергия за първите седем месеца на 2019 г.


ВяЕЦ „Св. Никола“, собственост на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи, произведе над 166 000 MWh електроенергия за първите седем месеца на 2019 г.
Снимка: AES Bulgaria

10255

Най-големият ветроенергиен парк в България, собственост на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи – ВяЕЦ "Св. Никола" край Каварна, произведе 166 434 MWh чиста енергия за първите седем месеца на настоящата 2019 година.

Дейността на 156-мегаватовата мощност допринася България да изпълни целите си за дела на ВЕИ в общия енергиен микс. Освен това, чрез производството на вятърна енергия, ВяЕЦ „Св. Никола“ подпомага намаляването на въглеродния отпечатък на българския енергиен сектор, като е спестила на страната ни 184 742 тона СО2 от началото на годината.

За периода януари - юли 2019, с цел предпазване и минимизиране на риска от сблъсък с прелитащи птици, 52-те турбини на ВяЕЦ „Св. Никола“ спряха работа общо за 160 минути.

ВяЕЦ „Св. Никола“ е в основата на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците, която е съобразена с европейските изисквания за опазване на застрашените видове птици. Интегрираната система намалява риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори, чрез спиране на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и изпълнява мониторингова програма през рисковите периоди за видовете с консервационна значимост. Системата обединява както информация от няколко радарни системи, така и прекия мониторинг на място на специалисти орнитолози, които ежедневно наблюдават птиците в района, оценяват потенциалните рискове и при необходимост издават заповеди за спиране на турбини. 

Общата инвестиция в проекта за ВяЕЦ „Св. Никола“ е 540 млн. лева. Средствата за проекта са банкови заеми, отпуснати от консорциум воден от Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (ЕБВР) и Международната Финансова Корпорация (МФК - част от Световната Банка), които дружеството изплаща регулярно.

За ЕЙ И ЕС България

ЕЙ И ЕС присъства от 2001 г. в България и е най-големият инвеститор в енергийния сектор за последните 30 години с вложения, надхвърлящи 3,2 млрд. лева. ЕЙ И ЕС България е собственик на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, на Съоръжението за депониране на отпадъци от експлоатацията на централата край село Обручище, както и е мажоритарен собственик на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

За да научите повече, посетете www.aes.bg. Последвайте ЕЙ И ЕС България във Facebook: @AESBG и Youtube: AES Bulgaria.

За ЕЙ И ЕС

Корпорацията ЕЙ И ЕС (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която е включена в списъка Fortune 500. Ние осигуряваме достъпна и устойчива енергия в 14 страни чрез разнообразен портфейл от разпределителни компании, както и чрез топлоелектрически централи и проекти за възобновяеми енергийни източници. Нашите служители са отдадени на идеята да постигат високи оперативни резултати и да отговарят на променящите се нужди от енергия в света.

За да научите повече, посетете www.aes.com. Последвайте ЕЙ И ЕС в Twitter тук: @TheAESCorp.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички

Най-четени новини


виж всички